Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Neves ciszterci atyák életéről mutattak be könyvet a Szent Imrében

Újbuda   |   2014, november 10 - 22:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szent Imre-napi rendezvénysorozat keretében mutatták be a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében a Ciszterci arcképek című - Kereszty Rókus Dallasban élő teológus, ciszterci szerzetes által szerkesztett - könyvet. Az összefoglaló a Szent Benedek reguláját követő Ciszterci szerzetesrend jeles személyiségeinek életéről, tanúságtételéről szól.

A Villányi úti iskola Szent Imre napján mutatták be az Amerikában élő Rókus atya által szerkesztett Ciszterci arcképek című, a ciszterci atyák életútját csokorba rendező kötetet.

Kereszty Rókus 1962-ben doktorált Rómában, majd Egyesült Államokban élő teológus rendtársaival együtt végzett hosszas gyűjtőmunka eredményeként összegezte és foglalta rendszerbe a ciszterci atyákról eddig megjelent írásokat, a lassan feledésbe merülő töredékes emlékeket. A gyűjteményben megtalálható a Szent Imre Gimnázium két egykori igazgatója, Endrédy Vendel országos hírű matematika-fizika tanár és Brisits Frigyes akadémiai szintű irodalomtanár is.

A kiadványt jegyző Zirci Ciszterci Apátság részéről Dékány Sixtus apát a bemutatón elmondta, céljuk az volt, hogy az a lelki, szellemi örökség, bátorítás és erő, amit a ciszterci atyák életútja, pedagógiája jelent, példamutató forrássá váljon tanároknak, diákoknak és családoknak.
A Zirci Ciszterci Apátság 200 éve vállalta fel az iskolai oktatást. A családias eszméket valló, „reform bencéseknek” is nevezett rend iskolái kimagasló szakmai színvonalukról híresek, a ciszterciekhez járt egyebek mellett Vörösmarty Mihály, Ybl Miklós és Klebelsberg Kunó is.

A dallasi katolikus egyetem nyugalmazott tanárát és a helyi gimnázium hittanárát a diákjairól való papi és emberi gondoskodás példaképének tartják. Rókus atya októberben érkezett Magyarországra, részt vett a Szent Imre Gimnázium érettségijén és konzultált a tantestülettel. Tanártársainak hagyott levelében a ciszterci nevelésről szólt: alapelvei között szerepel, hogy a jó tanuló csak akkor sikeres, ha segít a gyengébbeknek felzárkózni, illetve, hogy a gyerek egyéniségét, önbecsülését soha nem szabad megsebezni. Az atya tanítása szerint a gyengébbeknek lehetnek olyan személyes értékeik, amelyeket jobban kell tisztelni, mint az intellektuális tehetséget.

T.D. - ÚjbudaTV