Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Népzenét oktatott a Muzsikás a Grosics suliban

Újbuda   |   2015, október 5 - 12:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Muzsikás együttes tagjai látogattak a Grosics Gyula Sport Általános Iskolába október 2-án. A zenészek rendhagyó énekóra keretében kalauzolták a diákokat a népzene és a népi hangszerek világába.

A Muzsikás együttes 2004 óta minden évben ötven rendhagyó énekórákat tart általános iskolákban, szakiskolákban és gimnáziumokban. Elhatározásukat a MOL is támogatja, ezáltal az ország minden részébe eljutnak, hogy körútjuk során népszerűsítsék a magyar népzenét. Ezen kívül a kodályi zenei örökség átadására is törekednek.

A zenekar prímása, Sipos Mihály szerint a heti egy órás zenei oktatásból általában hiányzik a népzene, ezért ezt szeretnék pótolni előadásukkal. A 45 perces zenei utazás során hat népzenében használt hangszert, a hegedűt, a brácsát, a nagybőgőt, a gyimesi ütőgardont, a tamburát és a hosszú furulyát mutatják be a zenészek, ízelítőt adva a hangszerek történetéből és zenei hangzásából.

A Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója Kiss Mihály szerint nem szabad szakbarbárokat nevelni, ezért is erősíti intézményében a népzenei képzést. Úgy véli, az iskolának nem csak a sport irányába kell kiteljesednie.

H.L.