Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Népszerű az e-autózás

Újbuda   |   2018, november 2 - 10:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda okosváros koncepciójába jól illeszkedik az önkormányzat által több éve támogatott környezetbarát közlekedés. A kerületi lakosok pártolják az újítást, és szívesen használják a jövő eszközeit.

Az önkormányzati tulajdonú Újbuda Smart 11 Üzemeltető és Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltetési feladatainak környezetkímélő ellátása érdekében 2015 májusában döntött gépjárműflottájának korszerűsítéséről. A zöld közlekedés jegyében keresett és talált megoldást, az első e-autókat bő fél évvel később vette át. A társaság célja, hogy a kerület a Jedlik Ányos Klaszterhez csatlakozva támogathassa az elektromos autózást Magyarországon. A szintén önkormányzati tulajdonú Újbuda Prizma Szociális Fejlesztési és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. is lépéseket tett a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése érdekében, ezért ez a vállalat is beszerzett már egy elektromos autót.
A zöld közlekedés jegyében Újbudán az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt az e-töltők száma. Legutóbb februárban az MVM Partner Zrt. és a Reál Hungária Kft. az üzletlánc Kondorosi úti telephelyén adta át az önkormányzatnak a negyedik, egyszerre hat autó töltésére alkalmas állomást. A képviselő-testület az idei szeptember 20-i ülésén újabb ilyen célú fejlesztésről döntött: az önkormányzat tíz évre együttműködést köt az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-vel elektromosgépjármű-töltőoszlopok telepítésére és üzemeltetésére Újbuda közterületein, így a Fegyvernek utcában, a Bártfai utcában, a Gazdagréti úton, a Rétköz utcában, a Hengermalom úton, a Menyecske utcában, a Somlói úton, az Etele úton és az Ajnácskő utcában. A megállapodás egy alkalommal öt esztendővel meghosszabbítható. A MOL is üzemeltet a kerületben kilenc töltőállomást, ezen belül a Hunyadi úton egy villámtöltőt.
A kerületben élők és dolgozók előszeretettel veszik igénybe az autómegosztó szolgáltatás részeként hozzáférhető elektromos autókat is. A januárban indult MOL Limo aktív használói az újbudaiak, visszajelzéseik alapján folyamatosan bővítik a szolgáltatási zónát – tudta meg lapunk a vállalattól. A Kelenföldi pályaudvar környéke az egyik legfrekventáltabb Limo-hely, de népszerű az őrmezői P+R parkoló és Lágymányos is. A Mol nemrég Gazdagrét mellett Sasadig, valamint a Kondorosi útig bővítette a közösségi kocsik működési területét Újbudán. A Limót jelenleg több mint 37 ezren használják a fővárosban, jellemzően munkába járásra. Az utasok alkalmanként átlagosan öt kilométert utaznak.
A szintén car-sharing szolgáltatást nyújtó, kizárólag elektromos autókkal működő GreenGo ugyancsak népszerű Újbudán. A flotta növekedésével párhuzamosan a cég október közepén a főváros több térségében bővítette szolgáltatási területét, ennek eredményeként a XI. kerületben Gazdagréten is elérhetők a GreenGo autói. Az ügyfélszolgálatra beérkezett információk alapján a gazdagrétiek kifejezetten örültek a bővítésnek – tudtuk meg a vállalattól. A cég két évvel ezelőtti indulásakor is szerepelt a tervek között a terület lefedése, mivel így a város egyik végéből a másikba is el lehet jutni autóival.
(Újbuda)