Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Népdaloktól volt hangos a Domokos Pál Péter iskola

Újbuda   |   2015, május 14 - 13:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Virágok vetélkedése című, Kárpát-medencét felölelő népdalversenyt tartottak a Domokos Pál Péter Általános Iskolában. A magyarság összetartozását is szimbolizáló vetélkedőre határon innen és túlról is érkeztek a résztvevők.

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Virágok vetélkedése népdalversenyt Újbudán, a Domokos Pál Péter Általános Iskolában. A verseny főszervezője, Tündik Tamás elmondta, a rendezvény évekkel ezelőtt jött létre Domokos Pál Péter néprajzkutató, történész, népdalgyűjtő emlékére. A vetélkedő eredeti célja az volt, hogy minél több fiatal szeresse meg a népdalokat, ám az esemény végül országossá vált, hat éve pedig kárpát-medenceire bővült. Idén is több elszakított országrészből érkeztek a vendégek, legtöbben Kárpátaljáról jöttek, de a székelyföldi Gyimesről, Székről, Mezőségről, a felvidéki Fülek és Kisújfalu környékéről, valamint Moldváról és a Vajdaságból is jöttek résztvevők. Király Nóra alpolgármester szerint a dal összefog, összetart korosztályokat, nemeket történelemtől, múltbéli sérelmektől függetlenül.

A kétnapos program két helyszínen, a Domokos Pál Péter Általános Iskolában és a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban zajlott, ahol száz-száz fiatal mutatta be tudását. Lovász Irén néprajzkutató, előadóművész a címadó középkori, moldvai csángó, Virágok vetélkedése című dallal köszöntötte a szereplőket.

H. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szégyenfolt marad a kelenföldi indóház  

Egyelőre nem születik újjá a lepusztult kelenföldi indóház, miután „Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének átalakítása és felújítása” bekerült a kormány által elhalasztásra, illetve átütemezésre ítélt állami beruházások közé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.