Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 1. szombat, Malvin

Nemzeti Ünnep a Fonóban

Újbuda   |   2017, március 16 - 10:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és a Fonó közös szervezésben ingyenes családi programmal, koncerttel és táncházzal, valamint ünnepi színpadi műsorral és forradalmi táncházzal várták a családokat a Sztregova utcában március 15-én.

Újbuda Önkormányzata és a Fonó Budai Zeneház közös ünnepségén Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő elmondta, március 15-e a szabadságról, a hazaszeretetről és a nemzeti büszkeségről szól. Örvendetesnek nevezte, hogy Újbudán a nemzeti egységet nemcsak emlékművek és szobrok mellett, hanem közösségi terekben, énekkel és tánccal is megünneplik.

A Fonóban a gyerekek nemzeti színű huszársapkát készítettek, majd szüleikkel közösen énekelték a forradalmi indulókat, tanulták a néptáncot. A néphagyomány gazdagon őrzi 1848 emlékét, ezáltal a daltanulással - egyfajta történelmi visszatekintésként - az ünnep üzenete is eljutott a gyerekekhez. A programsorozat fénypontja a Zagyva Banda és a Vadrózsa közös ünnepi előadása volt, Bödők Gergely történész közreműködésével. A műsort Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili Örökös Aranysarkantyús táncosok, a Fölszállott a Páva második évadának szóló és párostánc kategóriájának győztesei tanították be. Bemutatták a néptánc forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő elemeit, mint például a küzdelmet, a verbunkot, a szabadságharcot követő bánatot és a gyászt.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.