Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Nemzeti minősítést szerzett a Budapest Önkéntes Mentőszervezet

Újbuda   |   2015, november 9 - 13:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több helyszínen zajló, komplex mentési gyakorlatot tartott november 7-8-án a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A több mint négyszáz résztvevővel megtartott gyakorlat fő célja volt felmérni és bemutatni, miként tud felszámolni komplex, több kárhelyszínre kiterjedő veszélyhelyzetet, egyben végrehajtani a szükséges mentési műveletetek a Budapest Önkéntes Mentőszervezet. A gyakorlattal hat mentési szakterületen is nemzeti minősítést szerzett a mentőszervezet.

A katasztrófavédelmi gyakorlat nemzeti minősítés megszerzésére is lehetőséget teremtett, valamint tovább erősítette a fővárosi mentőszervezet együttműködését a HUSZÁR önkéntes országos mentőszervezettel. A kétnapos próbatétel egy fiktív katasztrófahelyzetre épült, melynek felszámolásához a hivatásos erők segítségül hívták a Budapest Önkéntes Mentőszervezetet is.
A gyakorlat megnyitóján Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője hangsúlyozta, hogy a Budapest Önkéntes Mentőszervezetnek egy újfajta minősítési rendszerben kell helytállnia. A magyar rendszer alapját a hazai viszonyokra dolgozták ki, és fontos eleme, hogy a hivatásos erők létszáma gyorsan megtöbbszörözhető legyen a károk minél gyorsabb felszámolása érdekében. Kitért arra is, hogy a gyakorlat egyben a téli felkészülést is szolgálja. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott: a több mint négyszáz önkéntes mert nagyot álmodni, amivel létrejött a Budapest Önkéntes Mentőszervezet, amely ma már nemzeti minősítő vizsgát is tehet. A megnyitót a Budapest Önkéntes Mentőszervezet elnöke, Bakai Kristóf zárta. Elmondta: a 36 órás gyakorlatra 415-en regisztráltak, összesen 38 tagszervezetből.
A gyakorlat során hat különálló területen mutatták be mentési képességüket a csapatok, ezek a következők voltak: mentőkutyás személykeresés és romkutatás, alpintechnikával végzett magasból mentés, vezetés-irányítási pont kialakítása, árvízi védekezés, víz alatti mentés, valamint úgynevezett USAR városi kutató-mentés. A feladatok között szerepelt még a légi felderítés, a tűzoltás, valamint az útakadályok megszüntetése is. A nemzeti minősítő vizsga és gyakorlat november 8-án, vasárnap, a sajtó nyilvánossága előtt ért véget. Az önkéntes állomány mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati feladatokat eredményesen teljesítette, így a gyakorlat vezetője, Jackovics Péter tűzoltó ezredes megfeleltre értékelte azt. Ezzel a Budapest Önkéntes Mentőszervezet nemzeti minősítést szerzett a következő mentési területeken: mentőkutyás személykeresés és romkutatás, alpintechnikával végzett magasból mentés, vezetés-irányítási pont kialakítása, árvízi védekezés, víz alatti mentés, valamint úgynevezett USAR városi kutató-mentés.

forrás: katasztrofavedelem.hu