Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Nem zárnak be óvodákat Újbudán

Újbuda   |   2015, március 20 - 14:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ellenzéki állításokkal szemben az önkormányzat nem tervez óvodabezárásokat és csoportösszevonásokat. A múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen kiderült, jövőre további 116 új férőhellyel bővítené a kapacitást.

Az ellenzék élesen bírálta a kerület „Köznevelési koncepcióját”, amelyben az önkormányzat óvodaközpontokat hozna létre, tévesen úgy értelmezve, hogy mindez egyes intézmények megszűnését és átszervezését jelenti. Az önkormányzat tájékoztatása szerint mindezzel szemben erről szó sincs. A jelenlegi intézményirányítási rendszerben szakmai képtelenség optimalizálni a férőhelyek és gyermekellátás színvonalát, ezért az önkormányzat irányítási szinten vonna össze óvodákat, amely nem érinti a szülők és gyermekeik mindennapi óvodába járását.

A március 19-i testületi döntés értelmében az intézmények átalakítása kizárólag az óvodavezetők és helyettes-óvodavezetők tevékenységi körét érintő adminisztratív döntés. Mindez néhány óvodaközpont létrehozását jelenti, ami nem idegen a fővárosi és vidéki önkormányzatoktól.

Az így létrejövő óvodaközpontok munkaszervezése hatékonyabban képes ellátni a korábban kifejtett új pedagógiai szükségleteket. Rugalmasabban képesek a gyermekek, szülők érdekében a városrészen belüli óvodások életének szervezését ellátni, a városrészen belüli demográfiai hullámok kezelésében hatékonyabb megoldások születhetnek. Minden óvodának és azon belül minden telephelynek megmarad a körzete, és a csoportok továbbra is a saját óvónőikkel a megszokott helyen működnek tovább.

– A demográfiai jelzések alapján a következő 10 évben további óvodai férőhelyekre lesz szükség a kerületben. Éppen ezért vágunk bele további férőhelybővítésekbe, óvodai rekonstrukciókba – mondta Molnár László alpolgármester a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

Az elmúlt évek, évtizedek során az óvodai, pedagógiai munka nagy változásokon ment keresztül. A korábbi feladatok mellé számos olyan új kötelezettség került egy-egy óvodába, ami a pedagógiai munkát egyrészről segítette, másrészről specializálta. Az új igényeknek megfelelően szükség van az irányítás racionalizálására.

A pedagógiai szakmai feladatokon túl az elmúlt esztendőkben több mint 400 új óvodai férőhely épült Újbudán. Ám a jelenlegi hálózatban nagy egyenlőtlenségek mutatkoznak, például létszámban a legkisebb és legnagyobb között 300 százalékos az eltérés. A kihasználtság miatti finanszírozás közötti különbség 13 millió forint az egyes óvodák között. Az irányítás racionalizálásával több 10 millió forint spórolható meg, amit a kerület további óvodai férőhelyek kialakítására, az intézmények felújítására is fordíthat.

Az „Óvodai kapacitásbővítést célzó beruházások támogatása” című állami pályázat kiemelt célja, hogy központi költségvetési forrást biztosítson az önkormányzati fenntartású óvodák férőhelybővítésére és új óvodák építésére. A férőhely-kapacitás növelése működő óvodaépület bővítésével is megvalósítható, ezért Újbuda Önkormányzata 150,8 millió forint értékben pályázik például a Gazdagréti Szivárvány Óvoda bővítésére. A tervek szerint a 2016. augusztus 31-éig befejeződő munkálatok során egy új, négycsoportos épületrész (116 újabb óvodai férőhely) megépítése, illetve bebútorozása történik meg. A teljes bekerülési költség 365,4 millió forint lesz, amelyből 214,6 millió forint önkormányzati önrészt kell vállalni.

Az ellenzék részéről alaptalanul híresztelt óvodabezárásokkal szemben az önkormányzat javítja az óvodai ellátást és bővíti a kerületben a férőhelyeket. Minden óvoda megtartaná szakmai autonómiáját, az átalakítások és beruházások célja az ellátás színvonalának további javítása és az eddigi szakmai tapasztalatok megtartása. Mindig is elkötelezettek voltunk az újbudai óvodák fejlesztése mellett, ez most sem lesz másként, mindez bizonyítja, hogy az önkormányzat idén 200 millió forinttal többet többet költ óvodákra a felújítási keretösszegen felül – jelentette ki Hoffmann Tamás polgármester.

(Újbuda)