Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Nem áll meg az élet a közösségi házakban és a Bartókon

Újbuda   |   2020, április 15 - 11:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda kulturális életének szereplőire különösen nagy terhet ró a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, hiszen bezártak a színházak, a koncerttermek, a galériák. Az újbudai kultúra azonban nem adja fel: ha a rolót sok helyen le kellett is húzni ideiglenesen, a kulturális szervezők bizonyítják, hogy van élet a karanténban.

Barabás Richárd, Újbuda kultúráért felelős polgármestere élére állt egy új kezdeményezésnek, amelyet a Facebookon hirdettek meg. A „Kultúra a Bartókon koronavírus idején” közösségi oldalon olyan, a Bartók Boulevard-on megvalósuló eseményeket publikálnak majd, amelyek zárt ajtók mögött is megtörténnek, és a közönséghez virtuális élmény formájában jutnak majd el az internet segítségével. Így a kényszerűen otthon ülők sem maradnak teljesen kultúra nélkül a veszélyhelyzet ideje alatt.

A kézmosás fontosságáról közvetít és közvetített a B32 előadásokat a Nézőművészeti Kft.-vel együttműködve, de többek között A túlélő, a Kivettem a fejemből egy gömböt és a 7 nap is elérhető vagy elérhető lesz. Kondor Attila festőművész Krajcsovics Éva Támasz című kiállításán tartott a galéria szervezésében virtuális tárlatvezetést. Hamarosan indul – szintén a képzőművészet területén – a Karinthy-karantén, a B32 „kistestvére”, a Karinthy Szalon szervezésében. A gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül, a B32 Vitéz Lászlótól a Tejúton túli mesékig repíti a kisebbeket bábelőadás-közvetítéseivel. Várhatók Lemezjátszó-extrák és más zenei összeállítások is. Mindezeken túl pedig a 3as Szereposztás, a Színházjunkie és a B32 összefogásában közös podcast is létrejött, egy-egy adásban mindig két remek művészt kérdezget Kovács Gabriella.

Az Albertfalvi Közösségi Ház sem hagyta magára közönségét. Páratlanul érdekes helytörténeti cikksorozattal jelentkeztek, és a netre költözött Zsolti bácsi konyhája is, ahol a szobafogság idején a konyhában kiteljesedőknek kínálnak ötleteket a gasztrokultúra világából.

A Gazdagréti Közösségi Ház online kínálatában a testkultúra is szerepet kap. Lengyel Veronika, a Rock and Magic Egyesület elnöke, az akrobatikus rock & roll területén világbajnokokat is nevelő sportoló, edző most az otthon lévőknek kínál minden nap változatos edzésprogramot. Nem csupán ezért érdemes a GKH közösségi oldalára látogatni: háztartási, illetve távoktatással kapcsolatos tippeket is megosztanak a szervezők, de régi kulturális eseményeket is felidézhetünk a weboldalnak köszönhetően.

Az Őrmezei Közösségi Ház is felkészült az online kultúra közvetítésére. Számos kreatív, kézműves ötletet lehet tőlük most elsajátítani, és nosztalgiázni is lehet a korábbi eseményekről készült felvételek segítségével. Vasárnaponként pedig Rák Béla gitárművész segíti azokat online, akik mindig is szerettek volna megtanulni gitározni, de csak most van rá idejük.

A Kelenvölgyi Közösségi Házban klasszikus zenei csemegék, múltidéző videók tartják életben az internetre szorult kultúrát. Sturdik Miklós helytörténész Tavaszébresztő Családi Napra tervezett kvízjátéka kikerült a netre, a kelenvölgyiek most így tehetik próbára tudásukat, mennyire ismerik lakókörnyezetük múltját.

Bár a kerületben működő más szórakozóhelyek, kulturális intézmények is zárva tartanak a vírus megfékezése érdekében, érdemes felnézni a Barba Negra, az A38 Hajó, a Fonó, a BMK és az FMH oldalára is, hiszen az ottani szervezők sok izgalmas hírt, információt osztanak meg a közösségi oldalakon, és zárt ajtós, élő koncert közvetítésekkel is lehet találkozni.

Újbuda