Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Négy új gyógyszertár létesülhet Újbudán

Újbuda   |   2019, szeptember 26 - 11:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Patikapályázatok kiírását kezdeményezi a kerület, együttműködési megállapodást kötnek a Korai Fejlesztő Alapítvánnyal, nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával enyhítenék az önkormányzati intézményekben jelentkező munkaerőhiányt. Egyebek mellett ezekről döntöttek a képviselők a 2014–2019-es ciklus utolsó testületi ülésén, amelyen Simicskó István országgyűlési képviselő is részt vett.

Az ülés elején Hoffmann Tamás polgármester kezdeményezésére egyperces néma felállással emlékeztek az életének 95. esztendejében elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornászra, Újbuda díszpolgárára. A napirend előtti felszólalásokban ellenzéki képviselők és a polgármester értékelték az elmúlt ötévet, ki-ki a maga szemszögéből.
A kerület közel 160 ezres lakosságát jelenleg 33 közforgalmú gyógyszertár látjael, így – figyelembe véve a fővárosi kerületekre érvényes 4000lakos/gyógyszertár mutatót – újabb patikák létesítése is lehetséges. Újgyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI) által, a települési önkormányzat képviselő-testületének kérésére kiírt pályázat alapján létesíthető. A pályázaton bárki részt vehet, az elbírálásnál az dönt, hogy melyik induló tud hosszabb nyitvatartási idővel működni. A képviselő-testület kezdeményezi négy új kerületi közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló pályázat kiírását az OGYÉI-nél.


Országos probléma egyes állások betöltése önkormányzat által fenntartott intézményekben, és ez a XI. kerületben is jelentkezik. A helyzet megoldása érdekében a képviselő-testület 2018 októberében rendeletet hozott a helyiköznevelési és szociális intézményekben dolgozók újbudai pótlékánakbevezetéséről. Ez eredményezett némi javulást, de jelenleg is vannak betöltetlen státusok, amire megoldást jelenthetne a nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatása. A testület most arról határozott, hogy ha kétszeri pályáztatással sem sikerült egy adott álláshelyet betölteni a kerületi óvodák,bölcsődék, a Humán Szolgáltató Központ, az Idősek Háza, az Újbudai Szociális Szolgálat, valamint a Gamesz esetében, akkor megadja a fenntartói hozzájárulásta saját jogú nyugdíjas dolgozók nyugdíj melletti, a Munka Törvénykönyve szerinti munkaszerződéssel foglalkoztatásához. Molnár László alpolgármester előterjesztését – párthovatartozástól függetlenül – mindenki méltatta.
Döntöttek arról is, hogy Újbuda a 2020. január 1-jétől 2029. december 31-éigterjedő időszakra együttműködési megállapodást köt a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvánnyal. A szervezet célja a fogyatékos kisgyermekeket nevelőcsaládok segítése, a kicsik sérült vagy lassabban kialakuló készségeinek fejlesztése, a jobb életminőség és a szociális kapcsolatok támogatása, ezáltala további problémák megelőzése.
A képviselő-testület úgy határozott, hogy 2019. október 1-jétől a Szentimrevárosi Óvoda, a Gazdagréti Óvoda–Kindergarten in Gazdagrét és a Lágymányosi Óvoda engedélyezett álláshelyeinek számát egy-egy fő pedagógiai asszisztenssel megemelik.
Újbuda Önkormányzata idén is meghirdette a Papp László Sportolói Ösztöndíjpályázatát. A beérkezett pályázatokat az Újbuda Sportjáért Kft. értékelte, majdelkészítette javaslatát, melyet a képviselő-testület egyhangúlag megszavazott. A döntés értelmében ez évben is húsz kerületi ifjú sportoló részesül havi 30–50 ezer forint összegű támogatásban az iskolai tanév során.
A grémium úgy határozott, hogy csatlakozik a szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetve a felsőoktatási tanulmányaikat megkezdőfiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat 2020. évi fordulójához. Újbuda a jövő évi költségvetésében 5,4 millió forintot különít el erre a célra.
(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.