Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Négy napig tartott a Szent Mihály napi búcsú Albertfalván

Újbuda   |   2015, szeptember 29 - 14:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén szeptember 24 és 27 között rendezték meg a Szent Mihály napi búcsút Albertfalván. A program az Albertfalvi Keresztény Társas Kör, az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény, az Albertvalvi Szent Mihály Plébánia és a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. összefogásával valósult meg.

Az Albertfalvi Búcsút a helyi rézfúvós zenekar produkciója nyitotta meg, majd felhúzták a zászlót a Szent Mihály Templom előtti téren szeptember 24-én. Az eseményen Szabolcs Attila országgyűlési, Farkas Krisztina és Csernus László önkormányzati képviselők is jelen voltak. Gável Henrik plébános beszédet mondott a templomi hangversenyt megelőzően, melyen a Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola kórusa lépett fel. Ezt követte az Albertfalvai Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény „Albertfalva építészete tegnap és napjainkban” című kiállításának megnyitója, melyen Beleznay Andor mondott köszöntőt.

A megszokott programok mellett idén a Szent István Bazilikából érkező érseki tanácsos és művészettörténész, Farkas Attila a Torinói lepelről tartott előadása volt a legnépszerűbb. A templomkertben szombaton rendezett bográcsgulyás-főző versenyre meghívást kapott Trombitás Zsolt kerületi rendőrkapitány és néhány járőr is.

Albertfalvát 1950-ben csatolták közigazgatásilag Budapesthez, előtte önálló településkánt létezett. A változás ellenére mégis sokan őrzik a régi szokásokat, hagyományokat és aktív lokálpatriótaként vesznek részt a városrész közösségi életében. Szabolcs Attila országgyűlési képviselő szerint az ünnepek összehozzák azokat az embereket, akik egyébként elmennének egymás mellett a rohanó élet sodrásában.

H.L.