Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Nagyszabású egészségügyi fejlesztések a kerületben

Újbuda   |   2019, június 28 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával jutott új informatikai eszközökhöz a kerületben működő Sportkórház. Az átadás alkalmával Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Hoffmann Tamás polgármester és Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgatója tartott sajtótájékoztatót június 28-án a Sportkórház – OSEI Karolina úti épületében.

Az Egészséges Budapest Program keretében közel 37 millió forint értékben korszerű informatikai eszközökkel gazdagodott a 2017 augusztusa óta Újbudán működő Sportkórház. Az egészségügyi intézmény 200 új asztali számítógépet és 200 nagyméretű monitort kapott, amivel a megújult betegdokumentációs rendszer működtetéséhez járult hozzá az EMMI sportért felelős államtitkársága.

Kásler Miklós miniszter beszámolt a két évvel ezelőtt indult Egészséges Budapest Program megvalósult fejlesztéseiről és további célkitűzéseiről is. A kormányzat 2026-ig több mint 700 milliárd forintot fordít a négy budapesti centrumkórház létrehozására, ezek közül a Dél-budai Centrumkórház Újbuda Dobogó városrészében épül fel. A miniszter hangsúlyozta: a kormány kiemelten támogatja a mozgásra, sportolásra nevelést, ezért is fontos, hogy a sportolók megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek, a sportorvosok eredményesen dolgozhassanak.

Hoffmann Tamás polgármester a kerületi egészségügyi fejlesztéseket ismertette. Kiemelte, hogy a Dél-budai Centrumkórház létesítésével, valamint az OSEI Karolina úti épületének felújításával Újbuda az egészségügyi ellátás egyik fontos központja lesz a fővárosban. Hozzátette: a kerületben élők és sportolók közelebb lesznek a korszerű sportorvosi ellátáshoz, emellett az OSEI épületének átalakítása hozzájárul a városkép megszépüléséhez is. Az újbudai változások az egészségügy területén ezzel még korántsem értek véget – mutatott rá a polgármester –, hiszen fejlesztik a Szent Imre kórházat, a Szent Kristóf Szakrendelő mellett pedig már elkezdődött a Gyermekegészségügyi Központ kialakítása. Az Egészséges Budapest Program keretében jöhet létre Újbudán az egynapos sebészeti ellátás is.

Hoffmann Tamás megtekintette a Karolina úti sportkórházat, amelynek modernizációját a kormányzat tízmilliárd forinttal támogatja. Az új rendelői, kórtermi berendezések, nemzetközi színvonalú műtők mellett új radiológiai részleget is kialakítanak, és tervezik sportsebészeti ügyelet felállítását is. A szakmai tervek között szerepel még CT-, illetve MR-berendezések működtetése, valamint a rehabilitációt támogató hidroterápiás részleg is. Az ellátás a beruházás ideje alatt is zavartalanul működik.

Az Országos Sportegészségügyi Intézetnek 114 telephelye működik az ország minden részén, ezért létszükséglet az intézménynek az online összeköttetés – mondta lapunknak Soós Ágnes, az OSEI főigazgatója. Az informatikai fejlesztéssel a hazai sportolók adatait nyilvántartó Nemzeti Sport Regiszter számára is segítséget adott az EMMI.

Újbudán 2011 óta több milliárd forintot fordítottak egészségügyi fejlesztésekre. Bő egymilliárd forintból újulhattak meg az orvosi rendelők, közel egymilliárd forintból fejlesztették a Szent Kristóf Szakrendelőt. A védőnői körzetek fejlesztését közel 200 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A Vahot utcai rendelőépület átalakítása és felújítása négy ütemben történik meg. Az idén befejeződő beruházásra közel 300 millió forintot áldoztak. A márciusban átadott Gazdagréti Védőnői Központ 151 millió forintból való­sulhatott meg, a Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet most induló fejlesztése pedig összesen mintegy két és fél milliárd forintba kerül majd.

(D. B. S.)