Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Nagy elismerés az újbudai polgárőröknek

Újbuda   |   2019, augusztus 29 - 12:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elnyerte a Fővárosi Polgárőr Kerület kitüntető címet Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Polgárőr Egyesület. Budapestről idén egyedüliként az újbudai egyesület kapott ilyen elismerést. A díj jelentőségéről Tóthné Vonsik Vivien, az egyesület kommunikációs alelnöke és Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő, polgárőr beszélt lapunknak.

Hogyan nyerték el ezt a kitüntető címet?
T. V. V.: Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Polgárőr Egyesület közösen nyújtott be pályázatot a Fővárosi Polgárőr Kerület címre. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ez most sikerült. A díjat Balatonföldváron, a 25. Országos Polgárőr Napon vette át elnökünk, Nagy-Juhák István az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől, Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagytól.

Milyen területekre terjed ki az egyesület munkája?
T. V. V.: Az elmúlt négy-öt évben nagyon sokat fejlődött az Újbuda Polgárőr Egyesület, egyre szerteágazóbb a tevékenységünk. A járőrszolgálaton kívül rendszeresen együttműködünk a kerületi rendőrkapitánysággal, foglalkozunk közterület-felügyelettel, van lovaspolgárőr-tagozatunk. A közelmúltban csatlakoztunk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Önkéntes Mentőcsoportjához, az ő munkájukat is tudjuk segíteni, ha szükség van ránk.

Nyáron milyen feladatokat kell ellátniuk a polgárőröknek?
K. G.: A lomtalanítások ideje alatt emelt létszámmal igyekeztünk felügyelni a rendre, különösen az esti órákban járőröztek az újbudai polgárőrök. A másik nagy feladat a nyár végén vár ránk, amikor az iskolák, óvodák környékén vagyunk jelen, segítve az intézményekbe igyekvő gyerekeket, valamint szüleiket a parkolásnál és a gyalogátkelőhelyeken. Ez azért fontos, mert sokan érkeznek első ízben az adott óvodához, iskolához, de a nyári szünetet követően azoknak is jól jön a polgárőrség segítsége, akik már régóta oda járnak. A szünidő utáni első napokban a gyerekek figyelme kevésbé koncentrált, de szüleiknek, valamint a gyermekintézmények körüli forgalomban haladó autósoknak is hasznos a közreműködés.

Az Újbuda Polgárőr Egyesület örömmel veszi rátermett önkéntesek jelentkezését. Akik szeretnék segíteni a polgárőrök munkáját, az ujbudapolgarorseg.hu oldalon megtalálják az egyesület elérhetőségeit.

(D. B. S.)