Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Muddy Waters szólt a Lemezjátszón

Újbuda   |   2019, január 11 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A B32 sikeres rendezvény-sorozatában ezúttal Muddy Waters-ről, a blues egyik legnagyobb alakjáról volt szó. Játékáról Ferenczi György énekes, szájharmonikás, gitáros beszélt.

Muddy Waters, eredeti néven McKinley Morganfield születési éve nem egyértelmű (1913 és 1915 is lehet), az azonban biztos, hogy a Chicago Blues, mint zenei stílus, az elektromos gitár, valamint az erősítőn keresztül megszólaló zene egyik atyja volt. Ferenczi György szerint „adatközlő muzsikus”, azaz olyan zenész, aki természetes környezetében játssza a zenét. Születési helyét tekintve nem chicagói, mert ahogy sokan mások, ő is a Mississippi mellől költözött északra.

Waters muzsikáját, Paul Butterfield zenéjén keresztül ismerte meg a szintén énekes, gitáros, harmonikás Ferenczi György, a Lemezjátszó vendége. Az este során számos anekdota került elő a bluesról, annak hatásáról a rendszerváltás előtti hazai zenére, és hogy Amerikában is elfogadható módon játsszák ezt a stílust a magyar muzsikusok. Ferenczi György kiemelte az elektromos hangszerek és erősítők zenét formáló hatását, mivel nélkülük kevésbé volt hallható a gitár és a bőgő, a swingre és jazzre jellemző réz- és fafúvósok mellett. Egy zenész számára az erősítő legalább olyan fontos a megszólalásban, mint a hangszer.

Muddy Waters lovat adott el, hogy akusztikus gitárhoz jusson, ám amikor megjelentek az erősítős hangszerek, elsők között állt át arra, és kezdte kihasználni annak lehetőségeit. Emiatt nem csak a blues, de a rock 'n' roll és ezen keresztül a rockzene egyik alapító apjának is tekintik az 1983-ban elhunyt muzsikust.