Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Most pénteken tartják a Kutatók éjszakáját

Újbuda   |   2016, szeptember 28 - 15:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 30-án délutántól késő estig érdekes programok és máskor nem látogatható helyszínek várják az érdeklődőket országszerte. A Kutatók éjszakája programokhoz nincs szükség tudományos előképzettségre, csak néhány esetben regisztrációra.

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára kezdeményezését, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Idén is több mint kétezer ingyenes program várja az érdeklődőket csaknem 200 helyszínen. Magyarországon több mint 48 településen csaknem száz intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz - mondta sajtótájékoztatón Kardon Béla, az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: immár hetedik alkalommal rendezik meg az Ericsson Science Parkjában a rendezvényt, amely minden évben valamivel többet mutat meg a magyar tudományos életből és az elért eredményekből. Több mint 70 technológiai bemutatót tartanak, valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat, mások mellett a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és az EIT Digital Budapesttel együttműködésben, de a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági, tudományos-és tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericsson K+F központjában, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be. Mint mondta, ebben az évben is látványos show-val készülnek, amelyre több kategóriában várták az okos hordható eszközök nevezését. A SzerCODE Challenge elnevezésű versenyre hétköznapi emberek, gyerekek, tanulók és hallgatók készítettek saját tervezésű egyedi okos ruhákat vagy kiegészítőket. Emellett a SmartActive Squash okos fallabdáját, a budapesti Ericsson Garázs első kooperatív fejlesztését is itt láthatja először a közönség.
Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy bemutatják a kft. gondozásában létrehozott Flike drónbiciklit, amelynek virtuális világát élőben is kipróbálhatják az érdeklődők. Az Országos Rendőr-főkapitányság Tudományos Tanácsával együtt demonstrálják, hogy a rendőrség milyen intelligens eszközöket használ egy rendőrautóban vagy felszerelésében. A Fővárosi Vízművek egy információs buszban mutatja be, hogy mi történik a felszín alatti és felszín feletti vizekkel a fővárosban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Vízélettani Laboratóriuma – korábban Százhalombattán, majd Gödöllőn működött - néhány hónapja a XI. kerületben végzi tevékenységét; elsősorban vizek vízélettani és -toxikológiai vizsgálatával foglalkozik. A Kutatók éjszakáján délután 14 órától a Feneketlen-tónál tartanak vízvizsgálati bemutatót főként általános és középiskolásoknak.

A programok ingyenesek, de közülük több is előzetes jelentkezéshez kötött: regisztrálni a kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.

Újbuda/MTI