Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

Most lett igazán fontos a felelős kutyatartás

Újbuda   |   2020, május 7 - 14:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az ebtartóknak is új tudnivalókat és új szabályokat kell szem előtt tartaniuk.

Minden felelős kutyatartó gazdában megfogalmazódhatott az elmúlt hetekben a kérdés, vajon elkaphatja-e egy kutya a koronavírust, és ha igen, akkor milyen tünetekkel jár nála a fertőzés. Megnyugtatásként szolgálhat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március végi tájékoztatása szerint a jelenlegi ismeretek alapján nincs ok aggodalomra, az ebek nem fertőződhetnek meg.

A fertőzésveszély elkerülése érdekében a gazdák tisztítsák gyakran a kutyák mancsait, mivel ott telepedhet meg a legnagyobb eséllyel a vírus. Szintén fontos, hogy az utcán és a kutyafuttatók területén az ebek ne érintkezzenek egymással. Ha lehet, mellőzzék a játékok közös használatát, és mindenképp ügyeljenek a távolságtartásra (elsősorban a zártabb tereken). Egy friss szabályozási javaslat értelmében egy kutyafuttató területén egyszerre legfeljebb öt-hat ember tartózkodhatna.

– A kutyák természetesen elkaphatnak különböző koronavírusokat, ám fontos megemlíteni, hogy ezek semmilyen, ismétlem: semmilyen formában nem kapcsolhatók össze a jelenleg globális krízishelyzetet okozó új generációs, a Covid-19 betegséget okozó koronavírussal – nyilatkozta március elején a CNN amerikai hírcsatornának dr. Jane Gray, a Hongkongi Állatvédelmi Egyesület (SPCA) főállatorvosa. Azóta is folyamatosan zajlanak kutatások a témával kapcsolatban a világ több országában, de egyelőre mind a WHO, mind az SPCA, mind pedig más szervezetek kitartanak amellett, hogy az ebek nem fertőződhetnek meg az új típusú koronavírussal.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ha a kutyák nincsenek is kitéve a fertőzésveszélynek, vajon milyen szerepet játszanak a vírus terjesztésében. Erre igen nehéz válaszolni. A kutyák önmagukban nem felelősek a járványért – áll a WHO március eleji közleményében –, ám az állatokon megtelepedhetnek különféle vírusok, baktériumok.

Hasonlóan vélekedik a témáról Nagyné Hirbek Edina, a ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke, aki szerint a vírus terjedésében nagy szerepet játszik az állatokkal való személyes kontaktus. A ZöldEb vezetője korábban már nyomatékosan felhívta a kutyatulajdonosok figyelmét a simogatás, az ölelgetés és az egyéb érintkezések mellőzésére. Gyakran felmerülő kérdés az is, hogy mit tegyen az, aki megfertőződik a vírussal, és nem tudja hozzátartozóra vagy ismerősre bízni kedvencét. Ilyenkor a ZöldEb önkéntesei is tudnak segíteni, a karantén idejére vállalják az állatok felügyeletét.

– Az egyesület segélyszolgálata egyre népszerűbb, sőt, az utóbbi időben új szolgáltatások is születtek – mondta el Nagyné Hirbek Edina. Nagy segítséget jelenthet például az idősebbeknek, hogy a szervezet tagjai vállalják a kutyáik napi sétáltatását, szabályszerűen és lehető legóvatosabb módon.

A helyszínre érkezve először fertőtlenítik a kutya szőrét és a tappancsait, majd elszállítják a bázisra.

Az állatot a járőrszolgálat bázisán alaposan kivizsgálják, illetve Betadine-oldatos fertőtlenítő vízben megfürdetik, majd az egyszer használatos felszerelést elkülönítve kidobják.

A mentőautót ki- és belépéskor sterilizálják.

Az újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat munkatársai néhány napja főpróbát tartottak, és bemutatták, milyen szigorú protokoll szerint járnak el, ha a gazdi kórházi karanténja miatt egyedül maradt állatokra kell vigyázni. A képriportot Baski Sándor készítette. Az első és legfontosabb lépés a védőfelszerelés felöltése, külön odafigyelve rá, hogy a járványkórházakban használtakhoz hasonló speciális overallok légmentesen záródjanak.

K. K.