Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Most dönthetünk az 1%-os felajánlásokról

Újbuda   |   2015, május 19 - 12:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Május 20-áig, az szja-bevallás határidejéig lehet választani, hogy a személyi jövedelemadó egy-egy százalékával milyen célokat, civil vagy egyházi szervezeteket támogatnak az adófizetők. Már több mint 15 éve él a választás lehetősége, de még tavaly is 10 milliárd forintot meghaladó összeg került vissza az államkasszába a rendelkezés hiánya miatt.

A személyijövedelemadó-bevalláskor kis odafigyeléssel komoly segítség nyújtható a rászorulóknak, hiszen a megjelölt szervezetek az egy százalékokból látják el karitatív tevékenységüket, illetve fejlesztik rendszerüket. A kétszer egy százalék adomány költségek nélkül juttatható el a civil szervezeteknek, és a történelmiként elismert egyházak valamelyikének, továbbá a kiemelt költségvetési előirányzatnak.

Tavaly a jogosult 31 egyház, felekezet és vallási közösség számára 1,1 millióan rendelkeztek, összesen 4,31 milliárd forintról. A 661 ezer adózó által támogatott Magyar Katolikus Egyház 2,5 milliárdhoz jutott, ez a teljes összeg 58 százaléka. A Magyarországi Református egyháznak 234 ezren 910 millió forintot, míg a Magyarországi Evangélikus Egyháznak 62 ezren 268 milliós összeget adományoztak. 100 millió forintot meghaladóan támogatták mind a Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közösségét, mind a Magyarországi Baptista Egyházat. Kiemelt költségvetési előirányzatként ezúttal is a Nemzeti Tehetség Programot lehetett támogatni. Erre 353 ezren szavaztak, ami 1,4 milliárd forinttal – a korábbi évinél 11 százalékkal többel – gazdagította a forrásokat.

Összeállításunkkal (lásd táblázatainkat) az Újbuda területén működő szervezetekből válogattunk segítve a döntést és erősítve a „rendelkezési” hajlandóságot.

 1szaz.xlsx

 adoszamok1.jpg

Természetesen a felsorolás kerületi szinten sem teljes körű, érdemes tájékozódni a NAV honlapján is. Az 1 százalékra jogosult civil kedvezményzetettek listája itt, a technikai számra jogosult egyházak listája itt érhető el.

A kétszer egy százalék felajánlásakor pluszköltség nélkül lehet dönteni a támogatásról. Amennyiben nincs rendelkezés, vagy hiányos, hibás a leadott adat a nyomtatványon, az összeg akkor sem marad az adófizetőnél, automatikusan az államkasszába kerül.

Ugyanakkor a felajánlás egyszerűen megoldható az adóbevallással együtt. Ha a bevallás már elkészült, de a támogatásról ott az illető nem rendelkezett, május 20-áig a NAV honlapjáról letölthető a 14EGYSZA jelű formanyomtatvány, amellyel pótlólag kiegészíthető (a rendelkezéssel) az adóbevallás. Kinyomtatva, adóazonosító jellel ellátva, lezárt borítékban postázva, illetve elektronikus űrlapként az Ügyfélkapun keresztül.

A civil szervezeteket 7,23 milliárd forinthoz segítették hozzá előző évben 1 százalékos felajánlásaikkal az adófizetők, akik közül összesen 1,87 millióan rendelkeztek érvényesen.

2014-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 4,58 millió magánszemély szja-bevallását dolgozta fel. 3,96 millióan nyilatkozhattak volna nulla forintnál magasabb összegről, ezzel összesen 23,2 milliárd forintot juttathattak volna az erre jogosult civileknek, egyházaknak, illetve a kiemelt előirányzatként megjelölt Nemzeti Tehetség Program javára. Rendelkezések hiányában azonban az elvi keret alig fele, bő 12 milliárd forint ért csak célba.

A tavalyi rangsort a korábbi második Gyermekrák Alapítvány vezette, amely csaknem tizedével nagyobb összegű felajánláshoz jutott. Hasonló bővülésnek örülhetett a negyedik helyről ezüstérmes pozícióba került Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány. A toplistás csoportban az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány lett harmadik a korábbi nyolcadikból úgy, hogy több mint egyharmadával ugrott meg a számára rendelt összeg. Kimagasló, 20 százalék fölötti javulást könyvelhetett el az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és a Gyermekétkeztetési Alapítvány is.

Többen segítették négylábú és tollas társaink, valamint élő környezetünk megóvását; állat- és természetvédelemre 23 szervezet 500 millió forint támogatást kapott.

Az évekig listavezető Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány (később Daganatos.hu Alapítvány) ellen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal súlyos pénzügyi visszaélések miatt tett feljelentést, így a szervezet neve tavaly lekerült a potenciális kedvezményezettek listájáról. Ugyanez vonatkozik az előbbi szervezettel – vezetőik révén – összefonódottnak tekinthető Gyermekmentő Támogató Alapítványra is. A két alapítvány 2008 és 2012 között együtt csaknem egymilliárd forinthoz jutott az 1 százalékokból.

Fentiek miatt a segédkezés céljában nem, ám a támogatott szervezetek tekintetében változtattak az adófizetők.

Idén januártól csak olyan szervezetek kerülhetnek a listára, amelyek 2014. szeptember 30-áig kezdeményezték az előzetes regisztrációs eljárást és igazolták a feltételek meglétét. Továbbra is meg kell felelniük a szervezeteknek az alábbi szempontoknak is:

– magyarországi székhellyel rendelkezik

– működésével a magyarországi lakosság vagy a határon túli magyarság érdekeit szolgálja.

Nyilatkozni kell arról, hogy

  • közvetlen politikai tevékenységet nem végez,
  • nem volt köztartozása (a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja között)
  • megszakítás nélkül, ténylegesen közhasznú tevékenységet folytat (előző év január 1-jétől)
  • eleget tesz minden rá vonatkozó jogszabálynak.

A http://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1 oldalról a 2015-ben felajánlásra jogosult civil szervezetek, egyházak és a kiemelt költségvetési irányzatok, valamint technikai számaik könnyen elérhetők.

A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról 2015. szeptember 30-át követően a NAV elektronikus úton tájékoztatja az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.