Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Molnár László: Átgondolt koncepció mentén haladunk

Újbuda   |   2018, július 5 - 15:04Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai óvodákban és bölcsődékben közel ötezer gyermekről gondoskodnak, amiben a mindennapi felügyelet és a csoportos foglalkozások mellett nagy hangsúlyt kap a differenciált fejlesztés is. Molnár László oktatásért és nevelésért felelős alpolgármestert a legfontosabb változásokról kérdeztük.

Alpolgármester úrral néhány hete beszélgettünk a kerületi általános iskolákról, folytassuk most a nevelési intézményekkel. Újbudán sok a gyerek, hogy állnak a bölcsődék és az óvodák a férőhelyekkel?
Csak ismételni tudom magam: a kerületi intézményekben van elég férőhely, minden óvodáskorú újbudai gyermeket tudunk fogadni. Önkormányzatunk átgondolt köznevelési koncepcióval rendelkezik, amelyet időről időre felülvizsgálunk, legutóbb 2017-ben tettük meg ezt. Ilyenkor külső szakemberek bevonásával dolgozunk. Áttekintjük a tapasztalatokat és a várható demográfiai trendeket. Ha szükséges, módosítjuk a dokumentumot, valamint a férőhely-kapacitást is igyekszünk aktualizálni, hozzáigazítani az igényekhez. Az előrejelzések eddig megbízhatóak voltak. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy gyerekek esetében miként alapozhatunk előrejelzésekre. A születések vagy a beköltözők pontos számát lehetetlen előre megjósolni. Nagyon nehéz pontos következtetéseket levonni az épülő lakások számából az odaköltöző gyermekek számára, főként úgy, hogy sokszor nincs is köztük összefüggés, vagy csak évek múltán érzékelhető a változás. A bölcsődék és az óvodák között egyébként is van egy fontos különbség. Míg az óvodába járás, így az óvodai férőhelyek megteremtése törvényi kötelezettség, addig a bölcsődék esetében a jogszabály csupán az intézmények meglétéről rendelkezik, a szükséges létszámról nem. Bár a bölcsődék esetében előfordulhat kisebb várakozási idő, a férőhelyek számában így is az országos átlag fölött vagyunk.

A trendeket figyelembe véve mire lehet készülni?
Noha az óvodákban most nincs helyhiány, folyamatosan bővítjük, modernizáljuk az intézményeket. Jelenleg a Gazdagréti Óvoda bővítése az egyik kiemelkedő beruházás a kerületben, ahol 800 millió forintból – ezen belül 500 millió forint kormányzati forrásból – 120 új férőhelyet és négy új csoportszobát létesítünk. Felújítjuk a meglévő intézményt, és a kertet is kibővítjük. Az építési munkák folyamatban vannak, a gyermekek ellátása ez idő alatt is zavartalan, megszervezett, mégis, ezúton is kérem a szülők türelmét. Nem véletlen, hogy itt bővítjük a kapacitást, ugyanis a Gazdagréti Óvoda helyzete abból a szempontból speciális, hogy a kerület egy olyan részén működik – Madárhegy és Sasad között –, ahol jelenleg sok ingatlanfejlesztés zajlik. Hosszú távon így a gyerekek számának növekedése várható, bár vélhetően nem az épülő lakások számának mértékében.
A másik fejlesztés, amelyet mindenképpen kiemelnék, az a Bóbita Bölcsődében most kialakításra kerülő játszószoba. Bölcsődéseknél gyakori, hogy a szülők csak néhány napra adják be őket az intézményekbe, így a helyük a fennmaradó napokban üresen marad, esetleg olyan családoktól elvéve a lehetőséget, amelyeknek éppen ebben az időszakban volna rá szükségük. Ennek megoldásában segítenek a játszószobák, ahol a szülő akár néhány órára vagy egy-egy napra is benn hagyhatja gyermekét, szakszerű felügyelet mellett. Ha pozitív tapasztalataink lesznek, akkor újabb játszószobák bevezetésén is gondolkodni fogunk.

Letöltés

Az újbudai óvodákban 2018 júniusától új, elektronikus „menzakártya” segíti a szülőket és az intézményeket az étkeztetés adminisztrációjában. Miért van erre szükség?
Az óvodai rendszer átalakulásával az intézmények honlapjai is megújultak, sokkal informatívabbak lettek, egyre több szülő használja azokat. Tőlük érkezett a kérés, hogy ahogyan sok mást, úgy a menzai étkezés díjait se csupán csekken, hanem elektronikus úton is lehessen rendezni, ami a mai X vagy már Y generációs szülők részéről egyáltalán nem tekinthető nagy elvárásnak. Ezért igyekeztünk olyan integrált és jól működő rendszert kiépíteni, amely egyúttal az intézmények adminisztrációját is csökkenti. Az elektronikus felületen az étlap mellett megtekinthetők a korábbi rendelések, a számlák, a befizetések, az étkezéseket pedig akár egyedi időtartamra is meg lehet rendelni. Könnyebb a lemondás, kevesebb a felesleges kiadás és a kidobott étel. Az önkormányzat azzal is támogatni kívánja az intézményeket, hogy a száz százalékban normatív támogatásban részesülő gyermekek után nem kéri vissza az így megspórolt pénzt. A szülői közösség szavazással dönthet arról, hogy ezt az összeget miként költsék az óvoda fejlesztésére. Az óvodába érkezés regisztrálásához egyébként hamarosan mobiltelefonos applikáció is készül, ami teljes körűen helyettesítheti a kártyát.


(Újbuda)