Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Módosították a választási rendszert, átalakul a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2014, június 11 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elfogadta a parlament az önkormányzati választási rendszer módosítását. Ennek alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, melynek ezentúl a főpolgármester mellett 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz tagja. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségi szabályain is.

Mintegy 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében fogadta el a parlament a fővárosi önkormányzati választási rendszerről szóló kormányzati javaslatot. A módosítás alapján a fővárosi közgyűlést a főpolgármester mellett a budapesti kerületek polgármesterei (23), valamint 9 listás képviselő alkotják a jövőben. A listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, de csak azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben állítottak polgármester jelöltet. A listáról a kerületek lakosságszáma alapján súlyozott töredékszavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.

Eddig mind a főpolgármesterre, mind a kerületi polgármesterekre, mind a kerületi képviselőkre és a pártlistákra is közvetlenül szavaztak a budapestiek. Ez megváltozik és a jövőben csak a főpolgármester lesz közvetlenül választható. Főpolgármester-helyettes pedig azokból lehet, akik indultak valamelyik választókerületben, de nem nyertek. Az új önkormányzati választási rendszer változást hoz a polgármesteri- jelöltséghez szükséges ajánlásoknál is, vagyis Budapesten minimum ötezer ajánlására kell a főpolgármester-jelöltséghez.

Szintén a Fővárosi Közgyűlést érintő változás a kettős többség elvének bevezetése, ami azt jelenti, hogy egy döntéskor egyrészt szükség lesz arra, hogy a többség - vagyis 17 képviselő - jóváhagyja a javaslatot, másrészt legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, ahányan Budapest összlakosságának felét plusz egy embert képviselik.

Enyhítettek továbbá az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon. Így az egészségügyben, a köznevelésben, valamint szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók is lehetnek önkormányzati képviselők ősztől.

Újbuda/MTI

Módosították a választási rendszert, átalakul a Fővárosi Közgyűlés

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.