Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Mobilalkalmazás is segít a kullancs elleni védekezésben

Újbuda   |   2019, április 30 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a Magyar Kullancsszövetség a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében - közölte a szövetség elnöke az M1 és a Kossuth rádió közös műsorában.

Kapiller Zoltán azt mondta, az alkalmazás megmutatja, hogy az adott területen milyen kullancsfajok élnek, melyek veszélyesek az emberre és milyen betegségeket terjesztenek. Emellett a megelőzésről és a megelőzéshez szükséges eszközök - például kullancsriasztó, kullancseltávolító kanál, kullancsteszt - legközelebbi beszerzési helyéről is tájékoztat.
A betegséget terjesztő kullancsok száma folyamatosan nő, mert nincsenek téli fagyok, amelyekben az előző évi populáció elpusztulna. A felmelegedés miatt pedig egy új kullancsfaj is érkezett Magyarországra - ismertette.
Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sok esetben nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak - hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.
Az elnök szerint emiatt legalább a megyei székhelyeken centrumokat kellene létre hozni, ahol olyan orvosok, szakemberek dolgoznának, akik a kullancs által terjesztett fertőző betegségeket önállóan és kevert fertőzéses formában is felismerik.

A kullancs csípés következtében két veszélyes betegséget vihet át az emberre:

Meningoencephalitis (az idegrendszer megbetegedései);
Kórokozó, vírus;
A betegség jelei; többek között megfázáshoz hasonló tünetek, agyhártyagyulladás;
Megelőzés; oltás;
Kezelés; tüneti kezelés;


Lyme-kór (több szervi betegség);
Kórokozó: Borrelia baktérium;
A betegség jelei: többek között megfázáshoz hasonló tünetek, a csípés következtében 1-4 hétig tartó gyűrű alakú bőrpirosodás, tartós betegség (pl.: izületi gyulladás) antibiotikum;
Megelőzés: nincs rá lehetőség;

A közönséges kullancs (ixodes ricinus) mérete: 1-2 mm, vérszívás után elérheti a 15 mm-t;
élőhelye: mezők, erdők, bokros területek, parkok;
a csípés leggyakoribb helyei: fejbőr, fülek, hajlatok, kéz, láb a csípés megelőzhető: napfény, zárt ruha, védőszer azonnali eltávolítás esetén: nem kerül kórokozó a vérbe.

MTI