Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Mit tanulhatnak egymástól az európai városok?

Újbuda   |   2016, december 14 - 13:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Kortárs Építészeti Központ adott otthont Újbuda és nyolc európai város találkozásának, amelyen a résztvevők első alkalommal tudtak egyeztetni az URBACT Program keretében most induló Creative Spirits együttműködésről. A 2002 óta működő első európai területi együttműködési program a fenntartható városfejlesztést támogatja városok közötti tapasztalatcserén keresztül. Ebben a fázisban a program első fordulóját megnyerte a kerület, a második fordulóra való előkészületek pedig a következő hónapokban zajlanak majd a kerület részéről Técsi Judit és Antal Nikolett koordinálásával, valamint a program által delegált szakértő közreműködésével.

A Bartók Béla út kulturális főutcává avanzsálásának kezdetét, valamint azóta is tartó folyamatát ismertette Antal Nikolett kulturális igazgató, az URBACT Program első hivatalos egyeztetésén, ahol az Újbuda vezette, kilenc város partnerségében megvalósuló projekt résztvevői először találkoztak személyesen. Az URBACT Program tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva mutatták be akcióterületüket.

Jó újbudai gyakorlatok

Antal Nikolett az újbudai jó gyakorlatok ismertetése kapcsán a portugál, spanyol, olasz, szlovén, litván, ír, lengyel és bolgár kollégák előtt elmondta, az URBACT Programban Újbuda elsősorban azt a potenciált kívánja kiaknázni, amely a kerület földrajzi, társadalmi és kulturális adottságainak köszönhetően intenzív kulturális városfejlesztést tesz lehetővé. Kijelentette, ez nem merülhet ki pusztán új galériák, múzeumok, színházak nyitásában. Kerületünk a programnak köszönhetően azt a tudást szeretné elsajátítani, melynek segítségével újabb és újabb civil, illetve vállalati szereplőket és az ittlakókat tudja bevonni a kulturális városfejlesztés gyakorlatába. Újbuda ebből a szempontból óriási erőforrásokkal rendelkezik, a dél-budai városrész tehát könnyedén válhat a kreatív-kulturális ipar részévé, amihez megfelelő marketinggel alternatív pénzügyi forrásokat lehet megmozgatni, így egyre több és több befektetőt bevonzani a Bartók Béla útra koncentráló, kifejezetten kulturális célok megvalósítására.

A Bartók Béla út történelme

Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és a magyar kultúra számos más géniusza az 1900-as évek elején rendkívül pezsgő társadalmi életet generált a Bartók Béla út kávéházaiban. Az általuk ihletett szellemi környezet fellendítette a környéket kulturális és üzleti szempontból, aminek még ma is érződik a hatása. A boulevard szellemiségét, atmoszféráját áthatja a múlt, ami a városvezetést arra motiválja, hogy a környék jövőjét is eszerint szervezzék meg – természetesen mindezt a társadalom és a kor mai igényeihez igazítva. A Bartók Béla út környékén ma is ikonikus, turisztikai, történelmi szempontból is világhírű helyek találhatók, például a Gellért Szálló és fürdő, a Hadik Kávéház, a Feneketlen-tó, galériák, gasztronómiai és szórakozóhelyek, amelyek között szerves kapcsolat áll fenn, melyből tovább lehet építkezni. A kelenhegyi műteremház a magyar képző- és iparművészet, szobrászat nagyjainak adott és ad otthont ma is, a Hadik Kávéház fölött élt Csontváry-Kosztka Tivadar, akire egy „magányos cédrus” emlékeztet most is a parkban.

Az eddigi folyamat pozitív változásként él az újbudaiak szívében, a Bartók Béla út ugyanis kulturális központtá vált, amely a közlekedési csomópontból fakadó lokális helyzetének hála mindenki számára könnyen megközelíthető. A Kult11 Egyesület szervezésében megvalósuló Eleven Ősz és Eleven Tavasz alkalmaival a Bartók Béla út sétálóutcává válik, amely számtalan látogatót és turistát vonz. Ilyenkor zsúfolásig telnek a kávéházak, ahol a megpihenő érdeklődők iszogatják kávéjukat, mielőtt egy kiállításra vagy egy színházi előadásra sietnének tovább.

Ez az, ami eddig megvalósult – köszönhetően az önkormányzat, a civilek és a lakosok összefogásának. – A továbbiakban a Bartók Béla úton heverő potenciál kiaknázásával szeretnénk ezen az úton tovább haladni – mondta Antal Nikolett.

Az URBACT III Program 2014. decemberi elfogadásával az Európai Bizottság a program harmadik ciklusát nyitotta meg, kapcsolódva az EU 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó tervezési periódusához. A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg. Az URBACT Program hazai koordinációját a Miniszterelnökség településfejlesztésért felelős szervezeti egysége, az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztálya végzi. A pályázatok, projektek gondozását, a pályázókkal való kapcsolattartást, információterjesztést a tárca háttérszervezete, a Lechner Tudásközpont biztosítja. A projektek hazai első szintű pénzügyi ellenőrzését a Széchenyi Programiroda látja el.

A program fő kedvezményezettjei a kisebb és nagyobb városok, önkormányzatok, de helyi ügynökségek, egyetemek és kutatóintézetek, valamint régiós és nemzeti hatóságok is csatlakozhatnak a városhálózatokhoz.

 

Újbuda