Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Minél élhetőbb környezetet teremtenek a családoknak Újbudán

Újbuda   |   2017, március 9 - 14:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerület vezetése 2015-ben fogadta el – Újbuda Városfejlesztési Koncepciójához igazodva – Újbuda Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, valamint Újbuda Gazdasági Programját. A 2015–2020 közötti időszakra szóló koncepcióban meghatározott családbarát, gondoskodó kerület szemlélethez igazodó fejlesztési célok az önkormányzati intézményekre és a zöld felületek megújítására koncentrálnak.

A következőkben bemutatjuk az önkormányzat 2017. I. félévében elinduló vagy már folyamatban lévő főbb projektjeit.

Lakóépületek

Megkezdték a Fehérvári út 182. szám alatti önkormányzati lakóépület gépészeti felújítási munkálatait (csatorna és fűtés csővezetékeinek cseréje), a befejezés idén májusban várható.

Egészségügy

A Vahot utcai rendelőintézet 2016-ban megkezdett rekonstrukciójának folytatásaként nyár elejére elkészül a Keveháza utcai szakrendelő épületének energetikai korszerűsítése, és kiépítik a központi klímarendszert is.

Intézményi beruházások

Újbuda lakosainak száma folyamatosan növekszik, így a kerületi vezetésnek kiemelten fontos az iskolák, óvodák, bölcsődék felújítási, illetve bővítési munkálatainak kivitelezése. Az önkormányzat folyamatos igényfelmérést végez annak érdekében, hogy a helyben élő családok számára a lehető legélhetőbb környezetet teremtse meg.

Zöldfalak, növényelemek létesítésének előkészületei folynak az Észak-Kelenföldi Óvoda (Tétényi út 46–48.) és a Szentimrevárosi Óvoda székhelyén (Badacsonyi utca 20–22.), átadásuk májusban lesz.

Elkészültek a Fejér Lipót utca 59. szám alatti épületben kialakítandó USZOSZ nappali ellátási központ tervezési munkálatai. A kivitelezés június végére befejeződik, a pszichiátriai betegek, illetve a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek költözése decemberben várható.

Az újbudai Polgármesteri Hivatal Bocskai út 39–41. szám alatti épületének energetikai korszerűsítése és részleges homlokzati nyílászárócseréje júniusig megtörténik.

Megújuló közterületek

Játszótér és pihenőpark Kelenvölgyben: Bazsalikom kert

Az eddig üresen álló önkormányzati tulajdonú ingatlanon (Bazsalikom utca 24.) új játszó- és közösségi teret hoznak létre. A játszóeszközök köré – kétszemélyes hinta, rugós játék, akácrönk mászó és egyensúlyozórendszer, csúszda, amőba interaktív játék – ütéscsillapító öntöttgumi-burkolatokat telepítenek, új közlekedő felületek készülnek, emellett kialakítanak egy csobogóval, párakapuval ellátott pihenőparkot, ahol fákat, cserjéket és évelő virágokat is ültetnek. Megújulnak az utcák felőli kerítések, bejáratok, a fogadótérben pad és kerékpártároló is helyet kap. A közbiztonságot új közvilágítási hálózat és térfigyelőkamera-rendszer erősíti. A Bazsalikom kertet áprilistól vehetik birtokba a gyerekek, családok.

Új köntösben a Kéktó téri játszótér

A mesterségesen létrehozott, folyamatos utánpótlást igénylő Kéktó közvetlen környezetét és partját – amelyet kerítés választ el a környező területektől – teljes hosszon egy horgászegyesület használja. A téren lévő közkedvelt játszótér berendezési tárgyai mára vegyes állapotba kerültek: néhány játék – mint például a hinta – alapvetően még használható, a Kő Boldizsár által 2004-ben készített fa játszóeszközök azonban már erősen leromlottak. A krokodilt 2015-ben bontották el balesetveszélyes állapota miatt, de a homokozóban lévő hajót sem lehetett már felújítani. Közbiztonsági szempontból fontossá vált a közvilágítás fejlesztése, az elavult világítótestek cseréje, az átláthatóság biztosítása is.

A felújítás során a kerítés cseréjével és áthelyezésével a tavat körbejárhatóvá alakítják. A zöld felületek is megújulnak; a hely adottságainak megfelelően árnyéktűrő évelőágyásokat és -sövényeket telepítenek, a fákat, cserjéket feltisztítják, hogy jobban rá lehessen látni a tóra.

A játszótér területe a kerítés áthelyezésével megnő; a felújítottak mellé új, karakteres hangulatot nyújtó játékokat is kihelyeznek. Az elavult gumiburkolat, illetve a nehezen karbantartható homokfelület helyett öntöttgumi-burkolat övezi majd a játszótéri elemeket, valamint az új homokozót. Az erdős domboldal felől a mai nyers zsalukő támfalat cserjék fogják takarni, és egyedi ülőfalak teszik lehetővé a pihenést. A területen végigvezető sétány helyenként kibővül: ülőfelületekkel, új fákkal nyújt pihenőhelyet a sétálóknak. A tűzrakóhely és környezete szintén átalakul, közelében több pad és asztal kap helyet.

Az északi tér parkolókkal ellátott fogadótérré alakul át, reprezentatív, ugyanakkor jól használható funkciókból épül fel (parkolók, sétány, pad, kerékpártároló, hulladékgyűjtő).

A horgászegyesület területének növényállományát is átrendezik, az északi tér felől pedig új, burkolt bejárat nyílik.

A Kéktó tér megújításának leghangsúlyosabb része a játszótér. A jelenlegi játszóeszközök közül két hintát felújítanak, a többi, leromlott állapotú eszközt viszont ki kell cserélni, a tóhoz illeszkedő tematikus elemek beépítésével. (A közterületeken lévő egyedi fa játszóeszközök a nagy igénybevétel, illetve a rájuk kerülő homok miatt hamar elhasználódnak – hiába végzik el minden évben a felületkezelést –, így jelenleg nem tervezik ilyenek kihelyezését.) Az új játszóeszközök között szerepel csúszdával ellátott kilátótorony, kötélmászó piramis, hajó alakú játszóvár, kültéri pingpongasztal, illetve kisebb szerek (például rugós játék, homokozó asztalka). Tematikus kültéri díszítőelemek teszik még szebbé a környezetet: fából faragott felszállni készülő lúd, ülő bakcsó és vörös gém.

A környezetrendezési munkálatok 2016 novemberében indultak el, a játszótér kivitelezése folyamatban van. A közvilágítás az új világítótestekkel már működik (egyelőre a lezárt építési területen), jelenleg a térfigyelőkamera-rendszert építik ki. A munkák tervezett befejezési határideje az időjárás függvényében 2017. április eleje.

A Törökugrató Utcai Óvoda és Bölcsőde előtti terület rendezése

A gazdagréti Kaptató sétánynál lévő Katica Bölcsőde, valamint az Aranykapu Óvoda előtti teresedések felújítását 2016-ban tervezte meg az önkormányzat. Megújulnak a közlekedő felületek burkolatai, intenzív növényfelületeket telepítenek, az óvoda és a bölcsőde előtt interaktív játékokat és látványos, színes öntöttgumi-felületeket alakítanak ki.

A várhatóan áprilisban elkészülő munkálatok során új padokat, hulladékgyűjtőket, fa veremrácsokat, kerékpártámaszokat és forgalomterelő oszlopokat is kihelyeznek.

Zöldsávok kialakítása

Tétényi út

A Tétényi út Etele út–Bártfai út közötti szakaszán a Fővárosi Vízművek vízhálózat-fejlesztése során megszüntették az útelválasztó zöldsávot. A növények pótlása érdekében az érintett részen kiemelt növénykazettákban, úgynevezett gabion támfalak alkalmazásával intenzív zöldsáv kialakítását kezdték meg. A minimális mértékű kiemelés révén az alacsony növésű évelő növények, díszcserjék jobban ellenállnak majd a téli útpályák síkosságmentesítésére használt sózásnak. Az intenzív beépítésnek és fenntartásnak köszönhetően a zöldsáv tavasztól őszig dekoratív látványt fog nyújtani. A növények gondozásához automata öntözőrendszert is kiépítenek.

Kondorosi út

A Kondorosi út Fehérvári út–Sáfrány út közötti szakaszán is zöldsávot alakítanak ki. A szegélyek minimális mértékű kiemelése itt is a Tétényi útihoz hasonló előnyökkel jár, az öntöző rendszer kialakítása helyett azonban ide szárazságtűrő növényeket telepítenek. A zöldsávok áprilisra, illetve májusra készülnek el.

Tervezés, előkészítés alatt álló projektek:

  • Menyecske utca 17. szám alatti rendelőépület klimatizálása
  • Gazdagréten védőnői szolgálat kialakítása
  • Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola: bejárat bővítésének előkészítése
  • Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola: tornaterem bővítésének, hangversenyterem kialakításának előkészítése
  • Teleki Blanka Általános Iskola: bejárat bővítésének előkészítése
  • Sasadi Óvoda Törcsvár utcai telephelyének férőhelybővítése