Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Mindennapi hősökre emlékeztek a Szent Imre Kórházban

Újbuda   |   2015, október 22 - 15:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Imre Kórház udvarán azokra a mindennapi hősökre emlékeztek, akik életüket adták azért, hogy segítsenek az ’56-os forradalom sebesültjein. Az egykori kórházi dolgozók és önkéntesek munkája nélkül a forradalom még több áldozattal járt volna.

A Szent Imre Kórház dolgozói 24 éve minden évfordulón megemlékeznek az 1956-os forradalomról és a szabadságharcban elhunyt kórházi elődeikről. Az intézmény udvarán található emlékhelyet tavaly újították fel. Az emléktáblán olvasható névsor nem teljes, de olyan neveket őriz, akik életüket adták azért, hogy segítsék a forradalomban megsérült honfitársaikat. Orvosok, nővérek, civilek, akik a nehéz időkben életüket áldozva hősi helytállásról tettek tanúbizonyságot. Így tett akkoriban Magyar Katalin, a 16 éves, képzőművészeti gimnazista diáklány is, aki önkéntes ápolónőként mentőautóban kapta a halálos lövéseket, akinek sírja a kórház elődjének díszkertjében állt. – Ötvenhat hősei joggal várhatják el tőlünk, utód nemzedéktől, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és tovább vigyük azt a hitet és egységet, amellyel a magyar nép jövőjéért áldozták életüket - fogalmazott Finta Ervin profilvezető főorvos. Csernus László önkormányzati képviselő a forradalom történelmi jelentőségéről és utóhatásairól tartott ünnepi beszédet. Az esemény az emlékmű koszorúzásával zárult.

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.