Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Minden április első keddje a „Láthatatlan munka” napja

Újbuda   |   2016, április 5 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A javadalmazás nélkül végzett házimunka, az idős szülők, beteg hozzátartozók ápolása, a gyereknevelés összesített értéke megbecsülhetetlen. A „Láthatatlan munka” világnapjára szervezett újbudai esemény legfontosabb üzenete, hogy a háziasszonyok munkáját mindenkor el kell ismerni.

Fontos, hogy a családok mindennapjai során értékeljük egymás erőfeszítéseit és áldozatos munkáját. Ez volt az üzenete annak a rendezvénynek, amelyet április első keddjén, a Tranzit kávézóban tartottak. Az eseményen Király Nóra Újbuda alpolgármestere, a FICSAK alapítója, Léder László pszichológus, Ujvári Enikő a Három királyfi, három királylány Mozgalom vezetője és Kriston Andrea intim egészségvédő tartott előadást, majd válaszoltak a kérdésekre.

Ujvári Enikő szerint a házastársak izolálódása megelőzhető. Ehhez fontos, hogy a férj elismerje a gyereknevelést és háztartási munkát végző feleség munkáját, illetve ő is kivegye részét az otthoni mindennapokból. - A láthatatlan munka érzékeny kérdés, hiszen az apa hazatérve a munkából, fáradt anyát talál otthon, miközben azt gondolja, hogy némi vacsora összeütése, a gyerek sétáltatása és a mosás nem lehet oka a kimerültségnek. Eközben a nő otthon kidolgozza lelkét, ami nem egyszer külseje elhanyagolásához, érzelmi kiégéséhez vezet – szerinte. Mindennek következményeként jöhet az elhidegülés, amit azonban meg lehet előzni – figyelmeztet a pszichológus. Léder László hangsúlyozza, el kell ismerni a másik munkáját is, azaz a férj gyakran 12 órás gályáját és a feleség mindenre kiterjedő figyelmét, tevékenységét. Ebben lehet megoldás a munkamegosztás. A közösen végzett teendők, a gyerekkel töltött idő a férjet hazacsábíthatja, az anya pedig akár részmunkaidőben is dolgozhat távmunka keretein belül.

Király Nóra alpolgármester ugyancsak a segítségre helyezte a hangsúlyt. Úgy véli, a nagyszülőket is be lehet vonni a feladatokba, Újbuda mindazonáltal számos kedvezményt és lehetőséget biztosít a több gyermekes anyukáknak, hogy ők is visszataláljanak a munka világába.

Kriston Andrea egészségvédő szakember hangsúlyozta, bár a nők végeláthatatlannak élik meg az otthoni teendőket, sokat tehetnek mindenkori nőiességük megőrzése céljából. Ehhez intimtornák és különféle személyiségfejlesztő tanfolyamok segítik őket, akár idősebb korban is.

T. K.