Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Minden, amit a CSOK-ról tudni lehet

Újbuda   |   2016, január 6 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tavaly július 1-jével bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel igényelhető: az új lakást építő vagy vásárló két- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen emelkedik a támogatás mértéke, valamint a támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik. Ennek részleteit a csalad.hu portál ismerteti.

A január 1-től érvényes családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) legfontosabb változásai a következők: a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál, az alapösszegre rakódó 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok megszűnnek. Ezzel a rendszer jelentősen egyszerűsödik.

Eltörlik a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatár, ami azt jelenti, hogy az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igényelhető lesz a CSOK.

Januártól a külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba, ami elősegítheti a határon túl munkát vállaló fiatalok hazatérését és telepedését.

Az előre vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti. A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket pedig 16 év helyett 20 éves korig veszik figyelembe az igénylésbe.

A használt lakások/házak vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedik, így egy gyermek után (az ingatlan méretétől függően) 550-600 ezer forint, két gyermek után 880 ezer-1,43 millió, három gyermek után 1,32-2,2 millió, négy vagy több gyermek után 1,76-2,75 millió forint jár majd.

Az újonnan épített vagy vásárolt lakóingatlanok esetében a kedvezmény összegének meghatározásánál (az energiahatékonysági szint mellett) a lakóingatlan méretét sem kell figyelembe venni, kizárólag a gyermekszámot. Az egy négyzetméterre számított 300-350 ezer forintos felső vételár korlátozást eltörlik, így nem lesz limitálva a megvásárolható ingatlan értéke. Az egy- és kétgyermekes (vagy ennyi gyermeket vállaló) családok esetében a támogatható legkisebb ingatlanméretre vonatkozó (40, illetve 50 négyzetméteres) korlátozást szintén eltörlik, tehát ennél kisebb hasznos alapterületű ingatlanra is igényelni lehet majd a CSOK-ot.

A kedvezmény alapösszege egy gyermek esetén a jelenlegi 500-600 ezer forint közötti összeg egységesen 600 ezer forintra nő. Két gyermek esetén a jelenlegi 800 ezer – 1,3 millió forint közötti összeg egységesen 2,6 millió forintra nő, három vagy több gyermek esetén a jelenlegi 1,2-2,5 millió forint közötti összeg egységesen 10 millió forintra emelkedik.

Az új lakóingatlant építő vagy vásárló családok közül azoknál, akik jelenleg három vagy több gyermeket nevelnek, illetve a jövőben (a meglévő gyermekeket is figyelembe véve) legalább három gyermek felnevelését vállalják, a normál szabályokhoz képest többlet kedvezményeket lehet figyelmbe venni. Ezek közé sorolják, hogy az eddigi legfeljebb két gyermek helyett akár három gyermeket is lehet majd előre vállalni, melynek határideje 10 év lesz (tíz év az irányadó akkor is, ha a meglévők mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak, de ezzel a gyermekek létszáma eléri a legalább három főt). Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni a kedvezmény összegének megállapításánál, akik után korábban már igénybevett CSOK-ot, „szocpol”-t a család, azonban a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió forintos kedvezményből le kell vonni.

Új lakásoknál az előírt minimum alapterület 70 négyzetméter, családiházak esetében 90 négyzetméter. Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.

Fontos, hogy az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, a fizetendő kamat mértéke azonban nem haladhatja meg a 3 százalékot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig igényelhető.

A csok bővítésével egyidejűleg - a visszaélések kiszűrése érdekében - több plusz feltételt is beépítettek rendszerbe. Ezek közé tartozik a büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében), illetve annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy „szocpol kedvezmény” visszafizetésére.

A három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál a feltételek közé tartozik, hogy az igénylő ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben, továbbá az igénylést megelőzően legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett, melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás.
Amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Újbuda