Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. hétfő, Mózes, Botond

Mimó és Csipek új élményösvénye a Sas-hegyen

Újbuda   |   2017, május 10 - 13:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Madarak és Fák Napján a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén adták át az új Élményösvényt a Sas-hegyen. Idén Budapest területén két további útvonalat avatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP) jóvoltából.

A gyerekeknek szóló „Bábozd zöldre az otthonod” programból ismert Mimó és Csipek a Sas-hegyen újonnan átadott élményösvényen interaktív módon, játékosan segíti a kicsiket és szüleiket. A terület színes növényvilágával és gazdag állatvilágával Mimó és Csipek új társaként Kázmér a kék-fekete-szürke kabátos havasi cincér ismerteti meg az ovis, kisiskolás öko-kalandorokat.

- Cincér Kázmér régóta a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, így ismeri az összes különleges állatot. A legkisebb túrázóknak tervezett élményösvényen valóban élmény a túra, hiszen egy mese és számos játékos tárgy (állatfo(r)gócska és növény-párosító) segíti a tudatos természetjárást – mondta Szűcs Krisztina, az Európalánta Egyesület elnöke. A szervezet négy éve foglalkozik az élményösvény tervezésével és kivitelezésével. 2013-ban épült meg az Érzékek ösvénye a Ferenc-hegyen, amelyet szintén a Ferenc-hegyen kivitelezett Tükörben az élővilág ösvény követett. Idén további két élményösvénnyel gazdagodik a főváros.

Az ösvény valódi avatásáról a DINP dolgozói mellett az ünnepségen résztvevő óvodások és kisiskolások gondoskodtak. A mesével tarkított élményszerű túrázást bábos játékkal fűszerezett Öko-mesekuckó, valamint egész napos kézműves- és műhelyfoglalkozás színesítette. Emődi Réka, a DINP ökoosztály-vezetője az ösvény mesélő jellegére hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyanis a gyerekek érdeklődését a játékos figurákkal és kedves történetekkel lehet igazán elérni, így játszva tanulják meg, miként kell óvni környezetüket.

Kremnicsán János, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője szerint a tanösvény eddig is népszerű volt a kerületi iskolások körében, hétvégenként családok sokaságát fogadják. Szerinte a mesés elemekkel díszített élményösvény tovább népszerűsíti majd a látogatóközpontot. Kremnicsán János különösen szerencsésnek tartja, hogy az avatásra a Madarak és Fák Napján került sor. A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás 2016 program keretében valósult meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Virágültetés a kerületben  

Közel harmincötezer egynyári növény – többek között bársonyka, begónia és petúnia – teszi színesebbé a kerületet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.