Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Miklauzic István a Malom Galériában

Újbuda   |   2018, március 29 - 12:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Haditechnikai újdonság, újítások és egy világhírnévre szert tett gyár. A 20. század első felében létesített Gamma Művek történetéről szólt Miklauzic István történetíró, kutató Malom Galériában tartott előadása március 28-án.

Miklauzic István a Gamma üzem egyik alapítójának, Juhász Istvánnak az unokája. Archív fényképfelvételekkel gazdagon illusztrált előadásában elmesélte nagyapja pályájának nehézségeit, valamint későbbi karrierjének történetét. Beszélt arról is, hogy Juhász István légvédelmi lőelemképzővel szerzett világhírnevet a magyar haditechnikai iparnak és a Gamma Műveknek. A lőelemképző hatékonyságáról a világ számos hadszínterén meggyőződtek, a célzás pontosságát segítő eszköz jó szolgálatot teljesített a légvédelemnél akkor, amikor még számítógépek nem segítették a honvédek feladatait.

Miklauzic István előadásában egy olyan nagyszerű ember élettörténetét idézte fel, aki a Trianon utáni gyászos lehangoltság ellenére is képes volt hadra fogni elméjének teremtő erejét és alkotni kezdett hazája boldogulásáért.

A Gamma történetéről itt olvashat.

D.B.S.