Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

Miért éri meg a régi lakáshitel kiváltása?

Újbuda   |   2014, március 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kedvezhet a hiteleseknek, ha újabbra cserélik meglévő lakáshitelüket. Az origo.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a jegybanki kamatcsökkentés után a 2011-ben és 2012-ben felvett hitelek kiváltása már-már szinte kötelező. Egy átlagos, 7 milliós hitel esetén 3,5-6 millió forint közötti összeget takaríthatunk meg, a havi törlesztőrészlet pedig azonnal 25-30 százalékkal csökkenhet.

A lap 2011-ben vagy 2012-ben felvett forint alapú lakáshitellel számolt, amikor 10-12 százalékos kamatért lehetett hitelt kapni. A legjobb négy piaci – hitelkiváltásra is felhasználható - lakáshitel kamata most átlagosan 5 százalék körül van. A kamatkülönbözet elég nagy, így érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson.

A 2011-ben felvett 7 millió Ft-os forinthitel (nagyjából ez az átlagos hitelméret) havi törlesztő részlete ma átlagosan 67 ezer forint, a 2012-ben felvetté pedig 77 ezer forint. A mostani lakáshitelekért havonta 50 ezer forintot kell fizetni. Így hitelkiváltás esetén 25-35 százalékkal csökkenthető a törlesztő részlet. Ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük, akkor azt láthatjuk, hogyha lecseréljük régi hitelünket, akkor a teljes futamidő alatt szép összeget, 3,5-6 millió forintot takaríthatunk meg.

Jó kérdés, vajon bármelyik bank hitelével jól járunk hitelkiváltásnál? E kérdés megválaszolására a piacon most elérhető három legjobb és három legrosszabb hitelkiváltásra is felhasználható lakáshitel konstrukciót vettük górcső alá. A három legjobb bank átlagos kamatszintje 5,5 százalék, a három legrosszabbé pedig 9 százalék feletti. Megéri tehát jól választani.

Ha sikerül a manőver, akkor nem csak a törlesztő részlet csökken, de számos más lehetőség is kínálkozik az adós terheinek törlesztésére. Ha nem jelent megterhelést a jelenlegi törlesztő részlet fizetése, akkor kedvezőbb kamatozású hitel és változatlan törlesztő részlet mellett hamarabb meg lehet szabadulni a hiteltől. Ugyanezt érhetjük el, ha a törlesztő részleten megspórolt pénzt lakástakarék pénztárba tesszük, mert az így összegyűjtött megtakarítás ugyancsak felhasználható elő- és végtörlesztésre. Ha csak nehezen törlesztünk, akkor az új hitel felvételekor kérhetünk hosszabb futamidőt, amivel még tovább csökkennek a terhek.

origo.hu (2014. 03. 14.)

Miért éri meg a régi lakáshitel kiváltása?