Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Mielőbb költeni kell az árvíz elleni védekezésre

Újbuda   |   2014, március 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fejlesztésekre és felújításokra van szükség Budapesten, hogy a elkerüljük a 2013-ashoz hasonló áradást. Egy újabb nagy árvíz már nemcsak a Római-partot, Békásmegyert és Csillaghegyet fenyegeti, de elöntheti Óbudát, Újlakot, a Vízivárost, valamint Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is - áll egy elemzésben.

Fejlesztések és felújítások nélkül nem biztosítható Budapest védelme, ha a Duna legközelebbi áradása megközelíti vagy meghaladja a tavalyi mértéket – írja a Magyar Nemzet. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. tanulmánya szerint a 2013-as, 891 centiméter tetőzésű árvízhez hasonló, esetleg nagyobb árvíz esetén katasztrófa bekövetkezésével is számolni kell.

A nemrégiben készült fővárosi elemzés szerint egy újabb nagy árvíz már nemcsak a Római-partot, Békásmegyert és Csillaghegyet fenyegeti, hanem elöntheti Óbudát, Újlakot, a Vízivárost, valamint Újpestet, Angyalföldet és a Margitszigetet is.

A korábban elhanyagolt védművek megerősítési költségeit becsülni sem lehet, a városvezetés ezért a kormányhoz fordul az ügyben. Tarlós István főpolgármester a tanulmánnyal kapcsolatban a lapnak azt mondta, a fővárosi pénzügyi tervekben nincs elegendő forrás erre a célra. A 2014-re előirányzott keretből 100 millió forint jut a római-parti védmű megépítésének előkészítésére, míg a teljes árvízvédelmi rekonstrukciót félmilliárdból kell megoldani.

Mielőbb költeni kell az árvíz elleni védekezésre