Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Mennyire dobja meg a lakásárakat a 4-es metró?

Újbuda   |   2014, március 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Pénteken adják át Budapest legújabb, négyes metróvonalát. Az Otthon Centrum (OC) szerint a beruházás ugyan általában tompította a megállók környékén az ingatlanárak csökkenését, de árnövekedés egyelőre nem tapasztalható – írja a Napi.hu.

A lap szerint korai a metró hatásának megítélése, hiszen az utasforgalom alakulása, a közlekedési szokások megváltozása még nem látható, ami tovább formálhatja a metróvonal és az állomások környezetét, így az ottani lakáspiacot is. Nem is beszélve a metróhoz kapcsolódó, a tervek szerint később megvalósuló beruházásokról, mint például az Etele téri új városközpont - hangsúlyozzák az elemzést készítők. Ugyanakkor leszögezik, a metróberuházás, akár a közlekedési kapcsolatok fejlesztésén, akár a felszíni fejlesztéseken keresztül pozitív hatással volt a keresletre, illetve az árakra is. Igaz, utóbbiak jellemzően csupán visszafogottabban csökkentek a távolabbi környékekhez képest, áremelkedésre azonban nem került sor.

A cikkben az áll, hogy a hatás megítélésében azt is figyelembe kell venni, hogy az alapkőletétel évében, 2006-ban, a lakáspiac devizahitelek hajtotta másodvirágzását élte, míg az átadás a válság okozta mélypontra esik, így a hatás nem feltétlenül reálérték emelkedésben, inkább visszafogottabb árcsökkenésben mutatkozhat meg. A metróberuházás a nyomvonal környékén mind az elérhetőségre, mind a környezet rendezettségére, mint két fontos áralakító tényezőre, is hat - mondja a Napi.hu-nak Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója. Kühne elmondta, némileg meglepő módon azt tapasztalták, hogy a metróhoz kapcsolódó térfelújítások, tereprendezések egyelőre nagyobb hatásúak, mint a fejlődő közlekedési kapcsolatok.

A Rákóczi tér teljes felújítása például sokat javított a terület megítélésén, ami a lakáspiaci keresletben és az árakban is megmutatkozik. A tér megközelíthetősége a 4-6-os villamos, illetve a Blaha Lujza tér közelsége miatt eddig is kiváló volt, így itt egyértelmű, hogy a tereprendezés hatása erősebb. Idesorolható a Kálvin tér is, de részben a II. János Pál Pápa tér is, amelynél a közlekedési kapcsolat hatása már valamivel erősebb. A budai oldalon a Móricz Zsigmond körtér illik ebbe a sorba, amely eddig is Dél-Buda közlekedési csomópontja volt, a metró beruházással együtt pedig a tér is jelentősen megújul. A metró hatása itt azonban nehezen azonosítható, hiszen a pár éve megnyílt új bevásárlóközpont is lendített a könyék ingatlanpiacán.

A több pozitív hatás együttállására a pesti oldalon a Kálvin tér, illetve a környéke a jó példa. Egyrészt a Móricz Zsigmond körtérhez hasonlóan az új metróvonal előtt is kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkezett a tér, másrészt a közeli Budapest Szíve projekt szintén növelte a terület népszerűségét, már a metró átadását megelőzően. A Budapest Szíve projekt önmagában is szemléltette a felszíni közterületi fejlesztések nyomán érkező fellendülést. A Kecskeméti utcában, illetve az Egyetem tér környékén a felújítás, a forgalomcsillapítás egyértelműen növelte a keresletet, itt gyorsabban lehet értékesíteni a lakásokat, mint a környéken lévő, egy-két utcával távolabb fekvő ingatlanokat.

Az eladók már évekkel a metró átadása előtt előszeretettel hangsúlyozták, hogy a nyomvonalhoz közel esik az adott ingatlan. Így a metró árfelhajtó, pontosabban árcsökkenést visszafogó hatása a várakozásokon keresztül már korábban beárazódott. A vevői oldalon viszont egyelőre nem látható, hogy az új metróvonal átrendezte volna a preferenciarendszert. Ez valószínűleg később lesz érezhető, ahogy a közlekedés is megindul a metróvonalon, és az érintett területek szorosabban kapcsolódnak a városi közlekedési hálózat fő ütőereihez - teszi hozzá Déry Attila, vezető elemző. Az új metróvonal több fázisban gyakorol hatást a lakáspiacra, és egyelőre csak a várakozásokon alapuló fázis zárul le, a következő években a vonal tényleges használata valószínűleg tovább fogja formálni a környék ingatlanpiacát.

Napi.hu

Mennyire dobja meg a lakásárakat a 4-es metró?