Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Megújult szabályok a fás szárú növények védelmében

Újbuda   |   2017, május 17 - 14:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magáningatlanok esetében június 1-jétől lépnek hatályba a kertekben a fák metszésére, kivágására és pótlására vonatkozó új előírások. A cél változatlan: Újbuda zöld felületeinek, lélegző területeinek megóvása.

Újbuda Önkormányzata 2009 óta helyi rendeletben határozza meg a magánterületi fakivágás szabályait és a kötelező fapótlás mértékét. A lakosság nagy része már ismeri a fás szárúak védelméről szóló kötelezettségeket, de még mindig előfordul engedély nélküli fakivágás. Mivel ez súlyos következményekkel járhat, azt ajánljuk olvasóinknak, hogy mielőbb tájékozódjanak az önkormányzat honlapján.

Az áprilisban elfogadott új rendelet a közterületi fapótlás mértékét és módját, valamint a magánterületi fakivágás eljárásmódját is szabályozza. A közterületre vonatkozó előírások 2017. május 4-étől érvényesek, míg a magáningatlanokra vonatkozó szabályok 2017. június 1-jétől lépnek hatályba. Lényeges eltérés, hogy az engedélyköteles fakivágás területi hatálya változott: az egész kerületre kiterjed, vagyis június 1-jétől ott is engedélyköteles lesz a fakivágás, ahol korábban nem kellett engedélyt kérni.

A kerületi önkormányzati tulajdonú közterületek fenntartását a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Igazgatósága végzi. Azért vannak egy kézben a zöld felületek, mert így egységes fasorokat és igényes zöld területeket tudnak létrehozni a fenntartók. Segítsük munkájukat azzal, hogy a házunk előtti zöld sávban figyelünk a fákra, bokrokra (nagy szárazságban locsoljuk meg őket), a füvet vágjuk le, a szemetet szedjük össze. Számos útszakaszon nincs lehetőség fatelepítésre, így a házak előkertje, udvara fontos lélegző terület, élő tüdeje a kerületnek. Tartsuk meg együtt ezeket a növényeket a szép környezetünkért!

Magánterületen az engedélyköteles fa méretét könnyű meghatározni: 1 méter magasságban törzskerületet mérünk egy mérőszalaggal. Ha a 30 centit meghaladja, akkor engedélyköteles a fa kivágása. Ez a méret 12–20 éves fákat jelent (fajtól függően), tehát érdemes időben megvizsgálni a kertben lévőket. A gyomfák folyamatos irtásáról is gondoskodni kell, például a bálványfák és az orgona sarjai könnyen kinőnek a járda repedéseiből vagy a kerítés mellett, ami később komoly gondot okozhat.

A fák kivágása előtt célszerű kertész szakvéleményét kikérni, mivel nem biztos, hogy szükség van rá. Gyakran kívülről rosszabbnak ítéljük meg a fa állapotát, mint amilyen az valójában. Számos faj jól bírja a metszést, erőteljes koronaalakítással sok probléma megoldható (szomszédba átlógó ág, túl magas fa, hozzáér a ház falához stb.).

Kérdés esetén Újbuda Polgármesteri Hivatalának Környezetvédelmi Osztálya készséggel áll rendelkezésre. Segítenek a fapótlás kiszámításában is. Cím: 1113 Bp., Zsombolyai u. 4. II. em., ügyfélfogadási idő: hétfőn 13–18, szerdán 8–16, pénteken 8–12 óráig.

A rendelet teljes szövege itt olvasható: http://kozigazgatas.ujbuda.hu/node/35224