Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Megújult Függetlenségi park

Újbuda   |   2020, június 8 - 14:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Teljesen újjáépült és a XXI. század igényeinek megfelelően alakult át Újbudán a Függetlenségi park. A „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program részeként hét fővárosi, köztük három újbudai park újul meg. A XI. kerületben elsőként a Függetlenségi park felújítása fejeződött be.

A bruttó 250 millió forintos beruházás eredményeként a Főkert, Zrt. a korábban elhanyagolt területen felújította a szökőkutat és az emlékművet, köré pedig pihenőteret épített. A park szélén körbefutó széles járdákon belül új multifunkcionális tér is készült. A sportterületen street workout eszközök, nyugágyak, padokkal kialakított pihenőhely illetve egy automata illemhely is várja a kikapcsolódni és sportolni vágyókat.

A megnyitón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a mozgás újabb és újabb tereit kell a fővárosban létrehozni, hiszen egy város nem pusztán beton, hanem parkok, zöld területek hálózata.

Bakai-Nagy Zita, Újbuda sportért is felelős alpolgármestere arról beszélt, hogy nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport és tömegsport is fontos, ennek megfelelően alakult át Újbuda sportfinanszírozási rendszere. Emlékeztetett arra is, hogy a XI. kerületben 80 játszótér és sportpark működik, ezek továbbfejlesztése pedig folyamatosan zajlik.

Zakar András, a beruházást végző Főkert Zrt., vezérigazgatója megköszönte az újbudaiak türelmét, hiszen a park felújítása márciusban befejeződött, de a járvány miatt azt csak most tudták átadni a kerület lakóinak.

Újbudán a Petőfi híd lábánál lévő Egyetemisták parkjának fejlesztése 2-3 héten belül befejeződik. A harmadik helyszín a Gazdagréti lakótelep déli részén lesz, ahol szintén többfunkciós sportterület készül és a környéket is rendbe fogják tenni. A tervezett parkok látványtervei a Főkert honlapján is elérhetőek: https://www.fokert.hu/sportfovaro

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.