Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Megújult Beck Ö. Fülöp Sopron úti szoborcsoportja

Újbuda   |   2019, április 17 - 10:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Április 16-án ünnepelték a Sopron út 51-ben élők, hogy megújult az 1928-ban épült társasház bejáratánál található szoborcsoport. A lakók kezdeményezését Újbuda önkormányzata felkarolta, Fáskerti István restaurátor pedig helyreállította Beck Ö. Fülöp Várakozók és Hazatérő munkás című alkotásait.

A ház kapujában megtartott ünnepségen Surányi Imola, a társasház képviselője köszöntötte az érdeklődőket, majd Ujfalvy Szabó Zsolt, az Összefogás Újbudáért Egyesület elnöke, Chiovini Balázs felújítást kezdeményező lakó és Ludányi Attila önkormányzati képviselő mondott beszédet. Szó volt a szoborcsoport történetéről és alkotójáról, Beck Ö. Fülöpről. A szobrászművész 1926-ban nyitott szobrásziskolát, 1927-ben pedig megkapta a Szinyei Merse Pál Társaság nagydíját. Leghíresebb munkái közé sorolják a Corvin Áruház reliefjeit, de síremlékeket és épületplasztikákat is készített. A posztimpresszionista és szecessziós stílusban alkotó Beck utolsó munkáinak egyike a Sopron úti Várakozók és a Hazatérő munkás szoborcsoport 1938-ból. Az alkotás a második világháborúban súlyosan megrongálódott, de Fáskerti István restaurálásának köszönhetően újra régi pompájában látható. Az úgynevezett “elektromos ház” a Fehérvári út, Hengermalom út, Sopron út által határolt területen, a ’20-as évek végén épült az elektromos művek dolgozóinak. A cégvezetők a Fehérvári úti részen, a munkások a Sopron úti oldalon éltek. Az építtető Rerrich Béla, a hazatérés pillanatát kívánta megörökíteni a szoborcsoporttal.

Ludányi Attila önkormányzati képviselő szerint példaértékű a társasház lakóinak törekvése, hogy megmentsék az évtizedeken át romos állapotú műalkotásokat a pusztulástól. - Büszkék vagyunk arra, hogy Újbuda önkormányzata is hozzájárult ahhoz, hogy a kerület egyik ékévé válhatott ez a régi műalkotás – fogalmazott.

D. B. S.