Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Megújult az Eötvös Collegium belső udvara

Újbuda   |   2019, szeptember 27 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Eötvös József Collegium, az ELTE Bölcsészettudományi, Informatikai és Társadalomtudományi Karának szakkollégiuma szeptember 9-én nyitotta meg 125. tanulmányi évét. Ekkor adták át a Ménesi úti intézmény felújított belső udvarában lévő kerti tavat is, amelynek megépítését Újbuda Önkormányzata is támogatta.

Az Eötvös Collegiumot az alapítók a Párizs szívében található École Normale Supérieure mintájára hozták létre 125 évvel ezelőtt. A belső udvaron most átadott halastó is tükörképe a francia intézményben található tónak, jelképezve a két intézmény összetartozását.
– Az Eötvös Collegium különleges hely Újbudán, itt képzik a jövő tudományos elitjét, köztük azokat az oktatókat is, akik a legmagasabb szinten sajátítják el és adják majd tovább a tudást – mondta az évnyitón Újbuda polgármestere. Hoffmann Tamás hangsúlyozta: az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a központot támogassa, segítse folyamatos megújulását, ennek egyik szimbolikus állomása a most felújított belső kert és a halastó.
A tanévnyitóval egybekötött avatóünnepségen köszöntőt mondott S. E. Pascale Andréani,
Franciaország magyarországi nagykövete, Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Borhy László, az ELTE rektora, Florence Berthout, Párizs V. kerületének polgármestere és Horicsányi Attila, az Eötvös Collegium hallgatói képviseletének elnöke is. Horváth László, a Collegium igazgatója
Eötvös József-emlékérmeket és -emlékpénzérméket adott át a vendégeknek, köztük Hoffmann Tamásnak. Az igazgató kiemelte: a kerületi önkormányzat a Collegium szinte valamennyi fontos közösségi terének felújításához hozzájárult az elmúlt évek során.


(Újbuda)