Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Megújult a Gazdagréti tér

Újbuda   |   2018, december 10 - 08:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elkészült a Kaptató sétány északi végén fekvő Gazdagréti tér. A megújult közterületet december 9-én adta át Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes és Hoffmann Tamás polgármester, a projekt Budapest Főváros Támogatásával a TÉR-KÖZ pályázat keretében valósult meg.

A rendezetlen, kopár terület parkosított közösségi térré válásához jelentős kerületi finanszírozásra is szükség volt, a beruházás összesen 268,5 millió forintba került. A Gazdagréti tér komplex megújításához 140 millió forintot nyert el a 2016-ban meghirdetett fővárosi Tér-Köz pályázaton Újbuda Önkormányzata.

A program sikerét Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes abban látja, hogy az önkormányzatok, valamint a rehabilitációt előremozdító civil szervezetek sajátjuknak érzik a megújuló köztereket, és maguk döntik el milyen felújításra pályáznak. Hoffmann Tamás polgármester az átadón elmondta: a nyolcvanas évek óta nem történt nagyobb átalakítás a gazdagréti lakótelepen, de tervben van a Kaptató sétány teljes felújítása, valamint a Szent Imre plébániatemplom környezetének felújítása is a TÉR_KÖZ pályázat segítségével kezdődhet meg.

– A rekonstrukció legfőbb célja az volt, hogy élettel teljen meg a tér – mondta korábban lapunknak Büki László, az önkormányzat városgazdálkodási igazgatóságának vezetője. – Egy pazarló, alkalmi látványberuházás helyett a szakértők már a tervezéskor az adottságoknak, a lakóközösségi igények szerinti továbbfejlesztését, a teljes életciklusra szóló fenntarthatóságot tartották szem előtt – tette hozzá az igazgató. Olyan terület kialakítása volt a cél, amely megtelik élettel, ahol anyukák sétálhatnak gyermekükkel, szomszédok ülhetnek le beszélgetni, a helybeliek mindennapjai élhetőbbé válhatnak.
Komoly nehézséget okozott, hogy a közművek nyomvonalán és védőtávolságán belül nem lehet fát vagy fás szárú növényt telepíteni, illetve műtárgyakat elhelyezni. A tervezők ennek figyelembevételével a megmaradók mellett négy új és hét áttelepített fának találtak helyet a burkolt részeken, további nyolcat telepítettek a kialakított zöld felületekre.

A CBA és a Szolgáltatóház felőli zöld területeken még két fát ültetnek, a buszvégállomás felőli részre pedig további 24 kerül. A növénytelepítés során közel 2500 dísz­cserjével és több mint 2700 évelővel számoltak. Az északi terület burkolt felületére hat nagyméretű növénytartó edényt helyeznek majd ki.
Az akadálymentesség érdekében kiegyenlítették a gyalogosfelületeket, a korábban épített lépcsők mellé új rámpák létesültek, a meglévőket kiszélesítették, nagyobbak lettek a pihenők. A téren autóval nem lehet áthajtani, javult viszont a kerékpáros-útvonalak infrastruktúrája, a lépcsős járda középső szintjén biciklitároló is lesz.
Csaknem négyezer négyzetméternyi régi burkolatot bontottak el, zömmel aszfaltot. A több mint 3500 négyzetméternyi új burkolat nagy része térkő – ez jobban visszaveri a napsugarakat, így csökken a környezet felmelegedése –, csak a régi járdákra került újból aszfalt. A burkolatokat úgy alakították ki, hogy az összegyűlt csapadékvizet a megnövelt zöld felületek felé vezessék el.
A lakótelepen fokozottan jelentkező parkolási gondokra tekintettel az volt a cél, hogy a szolgáltatóépületek feletti részen megmaradjanak a szabályosan kiépített parkolóhelyek. (A CBA mellett korábban 16 jármű parkolására volt lehetőség, ezt a már elkészült tíz, illetve a folyamatban lévő öt új hely tudja majd pótolni.) A Gazdagréti téren összesen héttel nő a parkolóhelyek száma a korábbi 34-hez képest. Az újratervezett parkoló hétvégi gazdapiacnak is helyszínül szolgálhat: a termelők gépjárműveikből tudnak árusítani, de a térre más vásárok is kitelepülhetnek, illetve egyéb rendezvények is helyet kaphatnak.
Az önkormányzat lépésről lépésre rendezte a Gazdagréti tér környékét. Négy éve a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola előtti tér újult meg csaknem 60 millió forintos ráfordítással, majd 2015–2016-ban 74,4 millió forintból átalakították a Kaptató sétány alsó végén a Nagyszeben teret. Ezt az idén befejezett
Törökugrató úti óvoda előtti közterület megújítása követte, 86,3 millió forintos költséggel. Novemberben adták át az utóbbi három évtized legnagyobb kerületi óvodai beruházását, a teljesen átalakított Szivárvány Óvodát, amely már 330 gyermek befogadására alkalmas.
– Újbuda példaértékű kerület, ahol megpróbálnak koncepció mentén gondolkodni, az önkormányzatnak Gazdagrétre is van stratégiája, amit a lehetőségeknek megfelelően fokozatosan kezdett végrehajtani, hogy egy idő után összeérjenek a fejlesztések – mondta lapunknak Mohácsi Sándor tájépítész. Az s73 Tervező Iroda vezetője szerint az óvodák és a játszóterek, az oktatási, nevelési intézmények előtti területek felújításai egy irányba mutatnak, így a Gazdagréti tér és környéke a későbbiekben jó alközpontja lehet a 15 ezer embernek otthont adó, Budapesten felülre pozicionált lakótelepnek.


(Újbuda)