Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Megújulóban a Nyéki: már épül az új medence

Újbuda   |   2014, július 18 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapest legnépesebb és egyik legnagyobb kerületének egyetlen uszodája a Kondorosi úti Nyéki Imre. A létesítmény a megnövekedett igényeket már nehezen tudná kiszolgálni, ezért az önkormányzat megújítja és kibővíti a patinás uszodát.

Az önkormányzat néhány éve nemcsak a sportolási lehetőségek bővítése miatt határozott úgy, hogy a vízipólót a kerületi sportélet és a sportoktatás fontos alappillérévé teszi, hanem mert a népszerű sportág több látogatót is vonz majd, növelve ezzel az uszoda presztízsét és bevételét. A sportág révén megszerezhető pályázati pénzek olyan mértékű felújítást tesznek lehetővé, ami minden sportolni vágyó érdekét szolgálja. 2013 óta egyre több kerületi szülő választja gyermekének ezt a sportágat, Újbuda ezért pályázatot nyújtott be további fejlesztésekért a Magyar Vízilabda Szövetséghez, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és mindkét helyről nyert támogatást. Az önkormányzat önrészével kiegészülve megindulhatott egy új, 33 méteres nyitott medence kiépítése az egykori teniszpálya helyén – ez idén már el is készül. Ezáltal a Nyéki az újbudai gyerekek sportoktatásának helyszíneként, valamint az OSC vízilabdacsapatának otthonaként szolgálhat.

Hoffmann Tamás polgármester az OSC megújulásáról hírt adó sajtótájékoztatón fontos eredménynek nevezte, hogy megteremtették az alapokat a vízilabdázáshoz. A téliesíthető, nemzetközi kupameccsekre alkalmas medence minőségi edzéseknek ad majd helyet, a válogatott játékosokkal kiegészült új OSC-csapat augusztusban kezd edzeni, feltehetően már az új medencében. Hoffmann Tamás szerint sok fiatalt motivál majd, hogy közelről kísérheti figyelemmel egy első osztályú csapat edzését. A sportágat övező érdeklődéshez már most sem fér kétség: az OSC jelenleg a legtöbb gyermeket megmozgató sportegyesület a kerületben. A Nyéki megújulása ezzel nem ér véget: a TAO-források ütemezett felhasználásának köszönhetően felújítják az uszoda gépészetét, öltözőit és közösségi tereit is.

Újbuda Önkormányzata a Nyéki Imre Uszodát 2012 augusztusában az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adta, amely a működést gazdaságosabbá, a szolgáltatásokat pedig színvonalasabbá teszi. Az ügyvezető igazgató, Kocsis Sándor elmondta, a Star Sportakadémiával együttműködve egy prémiumkategóriás sportoktatási rendszert honosítottak meg a Nyékiben, mely nemcsak a kerületben, de országos szinten is egyedülállóvá válhat. – A sokéves tapasztalattal rendelkező, nemzetközi sikereket elérő szakedzői csapatban olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók vannak, ezzel pedig a legmagasabb szintű edzési lehetőséget biztosítják a kerületi gyerekeknek - mondta.

A kft. az uszoda átvétele óta igyekszik minél több kedvezményt biztosítani. A gazdasági nehézségek ellenére nem emeltek jegy- és bérletárakat, bevezették a családi jegyet (2 felnőtt + 2 gyerek), valamint az óvodák, iskolák pedagógusainak, illetve a kerületi cégek munkatársainak szóló csoportos belépőt. Tavaly útjára indították az Újbuda Sportkártyát is. Az arany-, ezüst- és bronzkártyák lényegében éves bérletek, melyekhez 120 ezer forint helyett 30, 60, illetve 90 ezer forintért lehet hozzájutni. A kártyákat a kerületi egyesületek, alapítványok, cégek vezetői mellett olyan magánszemélyek is megkaphatják, akik sokat tettek Újbudáért. A gyémántkártyát a 79. évet betöltött kerületi lakosok és kerületi kötődésű olimpiai bajnokok vehetik igénybe térítésmentesen, a vaskártyát pedig a 60+ kártyával rendelkezők vásárolhatják meg, több mint 10 százalékos kedvezménnyel. A tervek között szerepel, hogy ez a lehetőség bekerüljön a 60+ programba, így az érintettek még több kedvezményhez juthatnak.

T.D.

 már épül az új medence