Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Megújuló óvodák – uniós forrásból

Újbuda   |   2017, november 2 - 12:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

A végéhez közelednek a felújítási munkálatok a kerületi óvodákban. Az európai uniós forrásra támaszkodó projekt révén „zöldebbé” válnak az intézmények, megújul a gyermekek és az ott dolgozók környezete.

Újbuda Önkormányzata a Széchenyi 2020 Program részeként sikerrel indult egy, az épületek energetikai korszerűsítését célzó pályázaton. Ennek eredményeként több mint 250 millió forintnyi, teljes egészében vissza nem térítendő európai uniós forrásból újulhat meg a lágymányosi Nyitnikék Óvoda, a Kelenvölgy-Őrmezei Napsugár Óvoda, a dél-kelenföldi Mozgolóda Óvoda és a sasadi Hétszínvirág Óvoda.

A lassan végükhöz közeledő munkálatok során elvégezték a homlokzatok és a tetők hő- és vízszigetelését, az elöregedett fa nyílászárókat korszerű műanyagokra cserélték. A Kanizsai, a Lecke és a Dayka Gábor utcai óvodában környezetbarát napelemes rendszert telepítettek, ezzel is csökkentve a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét, valamint az épületek fenntartási költségeit.

Önkormányzati támogatás az óvodáknak és a bölcsődéknek

Újbuda Önkormányzata kiemelten kezeli a környezettudatos szemléletre nevelést bölcsődéiben és óvodáiban. Ezt a célt szolgálja a 2012 óta zajló „Újbuda Környezettudatos Óvodája” és a 2015-ben meghirdetett „Újbuda Környezettudatos Bölcsődéje” környezeti nevelési fejlesztési projekt.

Az „Újbuda Környezettudatos Óvodája” programban 2015 óta már az összes önkormányzati fenntartású óvoda részt vesz (telephelyekkel együtt huszonhét intézmény), és csatlakozott hozzá az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Óvodája is.

A fejlesztések nyomán egyre több intézmény dönt úgy, hogy munkáját országos szinten is elismerteti, és Zöld Óvodává válik. Ma már tizenhárom Zöld Óvodával büszkélkedhet kerületünk, közülük három Örökös Zöld Óvoda. Idén a Zöld Óvoda cím elnyerésére nyolc, az örökös címre pedig két intézmény adta be pályázatát.

Az önkormányzat jelentős forrásokkal támogatja a kerületi projektet, amely kiterjed az eszközpark és a szakkönyvállomány fejlesztésére, az óvodapedagógusok szakmai továbbképzésére, a terepgyakorlatokra, a kirándulásokra és a külső helyszíneken lebonyolított programokra, valamint a kiemelkedő munkát végző intézmények és pedagógusok jutalmazására is. A támogatások összege 2015–2017 között meghaladta a húszmillió forintot, a környezeti nevelést segítő programok összköltsége pedig az évi több tízmillió forintot is elérheti.

A közelmúltban adták át az „Újbuda Környezettudatos Óvodája 2017” címet, amelyet az Albertfalvai Óvoda nyert el.

Az óvodai sikerek hatására indult az „Újbuda Környezettudatos Bölcsődéje” program, ezen évente 800–840 gyerek vesz részt szüleivel, illetve nagyszüleivel együtt. Az ehhez nyújtott önkormányzati támogatás az elmúlt két esztendőben meghaladta a hárommillió forintot.