Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Megújuló ipari területek Újbudán - Egy lépéssel közelebb a Galvani hídhoz

Újbuda   |   2018, május 11 - 10:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az egykori ipari környékek revitalizációjára jó példával szolgál Újbuda - emelték ki egybehangzóan a lapunknak nyilatkozó építészek. Elég Lágymányosra gondolni, ahol szépen látszik, hogy az elhagyott rozsdaövezetből miként lesz lakó- és irodanegyed. Hasonló fejlődést indíthat be a Galvani híd is, ha megvalósulnak a ma még kezdeti állapotban lévő tervek.

Kihirdették az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának eredményét, amelynek nyertese egyedülálló formában és minőségben álmodta meg az Újbudát Csepellel összekötő hidat. A győztes pályázatot az UNStudio és a Bruno Happold Engineering által alkotott konzorcium adta be – derült ki az április 20-i eredményhirdetéskor. A zsűri értékelése szerint egyszerre egyedi és elegáns a tervezett kétszer háromsávos híd, amelyen villamosok is közlekedhetnek. 
– Fontos, hogy Budapest új hídja erőteljes állítás legyen a város déli peremén, valami, ami egyszerre öleli át a várost, sugároz erőt, lendületet, dinamizmust, méltóságot. A nyertes pályamű ezen feltételeknek messzemenőkig megfelel – fogalmazott Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke.


Az új híd megteremtheti a már régóta kívánt összeköttetést Csepel, valamint a szomszédos pesti és budai kerületek között. Az átkelő megépítése nyomán akár napi 50 ezer autóval is csökkenhet az északabbra található budapesti hidak forgalma, de az Üllői utat is legalább napi hatezerrel kevesebb gépjármű veheti igénybe, vagyis a beruházás nemcsak az érintett kerületekre lesz hatással, hanem egész Budapestre.
Aki már tervezné, hogy jövőre milyen új, könnyebben járható útvonalon közlekedne Dél-Budáról Dél-Pestre, azt azért kicsit még lehűthetik Fürjes Balázs szavai: egy fejlesztés sikerét alapvetően határozza meg a gondos előkészítés, a következő évek ennek megfelelően a tervezésről fognak szólni. Kizárólag a kiviteli tervek elkészítését és részletes megvitatását követően születhet döntés arról, hogy a híd valóban megépül-e.

(K.J.A.)