Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Megújul Budaörs és Törökbálint buszhálózata

Újbuda   |   2015, augusztus 28 - 16:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több buszjárat útvonala módosul valamint új járatok is indulnak augusztus 31-től Budaörs és Törökbálint a térségben. A Budapesti Közlekedési Központ a 4-es metró indulásával kialakított buszhálózaton változtat.

Hétfőtől jelentősen változik Budaörs és Törökbálint buszhálózata. A módosítások eredményeként a 40-es, a 40E és a 188E busz sűrűbben éri el a 4-es metrót, mivel nem áll meg a Rupphegyi út és a Madárhegy megállóhelyeken. Új, a budaörsi lakótelep keleti oldaláról közvetlen metrókapcsolatot nyújtó busz indul 40B jelzéssel és változik a 88-as busz útvonala is. A járat a Móricz Zsigmond körtér M helyett Kelenföld vasútállomás M-ig jár, ahonnan az M4-es metrónak köszönhetően biztosított a gyors eljutás a belvárosba. A törökbálinti útvonala körjárattá alakul, ezáltal nagyobb területet jár be: Budaörs felé a 272-es buszhoz hasonlóan a Bajcsy-Zsilinszky utcán át közlekedik. A 40B a 40-eshez hasonlóan a Budaörsi lakótelep és Kelenföld vasútállomás M között közlekedik, de a Szivárvány utca helyett a Bretzfeld utcán át jár, biztosítva a lakótelep keleti oldalának is a mindennapos, eddigiekhez képest sűrűbb metrókapcsolatot. A 88-as és a 188E járat a Kelenföld vasútállomás M végállomásig közlekedik. A 188E a reggeli csúcsidőszakban sűrűbben, a 88-as járattal összehangolva, közösen 10 percenként közlekedik és biztosít kapcsolatot az M4-es metróhoz Törökugrató felől. A Kelenföld vasútállomás M végállomásról induló 88-as autóbusz első reggeli, valamint utolsó esti indulása 88B jelzéssel közlekedik, és betér a Budaörsi lakótelep végállomáshoz is.

A 40-es, 40B és 88-as autóbuszok együttesen reggel Kelenföld felé 3-4 percenként, délután Budaörs felé 5-6 percenként követik egymást. Hajnalban és késő este a 40-es és a 88-as busszal lehet utazni Budapest és Budaörs között, így ebben az idősávban Kelenföld vasútállomás M végállomáson minden metróhoz lesz budaörsi buszcsatlakozás.

A 140A busz a továbbiakban a Bretzfeld utca helyett a 140-es autóbusszal megegyező módon, Gimnázium érintésével közlekedik. A 140-es és a 140A busz szombaton is közlekedik.

Hétköznap a reggeli és a délutáni csúcsidőben új járat sűríti a Budaörs és Törökbálint közötti kapcsolatot 142-es jelzéssel, amely a Széll Kálmán tér M végállomástól Törökbálint központjáig a 140-es busszal azonos útvonalon halad, a 140A járat egy-egy indulását kiváltva.

A 240E buszt az új 240-es járat váltja fel, amely a Villányi úton közlekedik a Móricz Zsigmond körtér M irányába, a 240E jelenlegi Móricz Zsigmond körtéri visszafordulási lehetősége ugyanis a közeljövőben forgalomtechnikai okokból ellehetetlenül.

A BKK összevonja a 287-es és a 287A járatot: a 287-es vonalon gyakrabban járnak majd a buszok egészen Budatétényig, és Budaörs vasútállomáshoz is betérnek, vasúti csatlakozást biztosítva Tatabánya felé, illetve Tatabánya felől Budaörs és Budatétény irányába.

A 972-es éjszakai buszjárat menetrendje késő este és hajnalban új indulásokkal bővül, ezáltal Budaörs és Törökbálint felé a BKK minden időszakban a lehető legszínvonalasabb kiszolgálást nyújtja. Az utolsó hajnali, Móricz Zsigmond körtér M végállomásról induló éjszakai busz 972B jelzéssel indul, és betér a Budaörsi lakótelep fordulóhoz is.

Ami a törökbálinti vonalakat illeti, új járat sűríti a Budaörs és Törökbálint közötti közlekedést, továbbá változik a 240-es (a jövőben 240E) és a 287-es busz útvonala is. Törökbálinton a járatok mindegyike körjáratként üzemel majd. Hétvégén is jár majd a 172-es busz – melynek munkanapokon rudáktelepi betétjárata 172B jelzéssel közlekedik –, míg az ezekkel ellenirányú kört leíró új buszjárat indul 173-as jelzéssel.

A 140-es és a 140B busz útvonala egyszerűsödik. A Munkácsy Mihály utca kétirányúsítása miatt a buszok a bevásárlóközpont felé is ezen a rövidebb úton közlekednek, ezen kívül betérnek a Felsővár utca végéhez (Dióskerthez). A 140B busz vasárnap és ünnepnapokon a Határ utca helyett az Óvoda utcai Törökbálint Sportközpontig közlekedik. Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban új járat sűríti a 140-es buszt, 142-es jelzéssel. Ez a busz a 140-es járat útvonalán halad, de nem tér be Dióskerthez, és a Széll Kálmán tér M-től csak a Határ utcáig közlekedik. Az új járattal kiegészülve a Széll Kálmán tér felé csúcsidőben 30 percenként járnak a buszok.

A 172-es busz ezentúl mindennap, kora reggeltől kora estig jár. A városon belül új útvonalon halad körjáratként: a Tükörhegy után a kétirányúsított Munkácsy Mihály utcába hajtanak be a buszok, majd a 88-as busz jelenlegi útvonalán, a Szent István utcán át érik el a vasútállomást, ahol megfordulnak, és visszafelé a 272-es buszhoz hasonlóan a Bajcsy-Zsilinszky utcán át közlekednek. Hétköznap reggel egyes járatok továbbra is betérnek a Márta utcához (Rudáktelepre): ezek a járatok új, 172B jelzéssel közlekednek. A 172B busz a Diósdi út és a Liliom utca megállókban csak azt követően áll meg, hogy megfordult Rudáktelepen.

A 172-es és a 172B busz ellenirányú párjaként új járat indul 173-as jelzéssel, mely mindennap reggeltől késő estig közlekedik. Ez a busz Törökbálinton ellentétes irányú kört ír le: a vasútállomásig a 272-es buszhoz hasonlóan a Bajcsy-Zsilinszky utcán át, majd Törökbálint vasútállomástól visszafelé a 88-as buszhoz hasonlóan a Kazinczy Ferenc utcán át jár. A 172-es, a 172B és a 173-as busz mindkét irányban megáll Budaörs, benzinkút megállóhelyen.

A sűrített 172-es és 173-as busz mellett kiegészítő szereppel megmarad a 272-es járat is, amely a Móricz Zsigmond körtér M helyett – a gyorsabb metrókapcsolat érdekében – Kelenföld vasútállomásig közlekedik csak csúcsidőben, hétköznap reggel és délután. A buszok Budaörs, benzinkút megállóhelyet kihagyják, hogy az M4-es metrót minél gyorsabban elérjék. A benzinkúthoz a 172-es, a 172B és a 173-as buszokkal lehet eljutni.

A 972-es éjszakai buszjárat menetrendje késő este és hajnalban új indulásokkal bővül, ezáltal Törökbálint felé a BKK minden időszakban a lehető legszínvonalasabb kiszolgálást nyújtja. További változás, hogy a buszok várakozási pontja a Munkácsy Mihály utcából átkerül a Nyár utcához. Az utolsó hajnali, Móricz Zsigmond körtér M végállomásról induló éjszakai busz 972B jelzéssel indul, és betér a Budaörsi lakótelep végállomáshoz is.

Hétfőtől minden budaörsi és törökbálinti buszvonalon elsőajtós felszállási rend lesz, a járművezetők ellenőrzik, hogy az utas rendelkezik-e érvényes jeggyel vagy bérlettel. Igény esetén a vezetőnél is lehet vonaljegyet és környéki vonaljegyet vásárolni. A 40-es, a 40B és a 240-es autóbuszra munkanapon a 6:30 és 9:00, valamint a 14:00 és 18:30 közötti csúcsidőszakban bármelyik ajtón fel lehet szállni.

Újbuda