Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Megújul a Ménesi úti campus

Újbuda   |   2022, április 27 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az egykori Államigazgatási Főiskola zöld ablakos épülete 1978 óta nemcsak a Gellérthegy meghatározó színfoltja, de az egész kerület egyetemi életének fontos szereplője. A jó ideje üresen álló, a Corvinus Egyetemhez tartozó Ménesi úti Campus hamarosan újra megtelik élettel: az épületet tulajdonló alapítvány átfogó belső átalakításokat hajt végre, bővíti a tereket és a funkciókat.

A Corvinuson 2020 óta tervezik az egyetem új campusát, amely a tervek szerint 2023 őszén népesülhet be. A fejlesztés funkcióbővüléssel is jár: a cél egy Magyarországon kiemelkedő, technológiaintenzív, inspiráló terekből álló, jövőorientált campus létrehozása. Az ingatlan a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdona, amely a projekt koordinációjáért is felel, a campust hosszú távon az egyetem fogja használni. Barta Márton stratégiai vezető szerint az épület kiváló lehetőségeket nyújt ahhoz, hogy 21. századi tudásközponttá váljon. A jelenleg folyó átalakítások során közel 160 kollégiumi férőhelyet hoznak létre, 40-50 főt szolgálhatnak ki az olvasótermek, az oktatási tér 3100, a közösségi tér 1830, a kutatásfejlesztési tér 1130 négyzetméternyi területet foglal majd el.
A megújuló épületben a hagyományos tantermi oktatási funkciók mellett kreatív kooperációra alkalmas oktatási és kutatási terek is helyet kapnak. A számos közösségi, valamint sportolásra alkalmas helyiség mellett lesznek egyéni és csoportos tanulószobák is. A campus fontos új funkciója lesz az adattér, egy adatelemzési és adatvizualizációs kreatív hub az adattudomány iránt érdeklődő hallgatók, oktatók, kutatók számára.
Az épület kivitelezésében is egyedülálló lesz a hazai felsőoktatásban, mert az igen ritkának számító LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint fejlesztik. A helyi lakók szempontjait is megpróbálják figyelembe venni: Hernádi Zsolt, a Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke személyesen egyeztetett László Imre polgármesterrel arról, hogyan lehet a munkálatokat a a lehető legproblémamentesebbé tenni. A Ménesi Campus projekt kapcsán felmerülő lakossági kérdéseket az alábbi e-mail címre lehet küldeni: campusfejlesztes@uni-corvinus.hu

T. D.

Fotók: jovocampusa.uni-corvinus.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.