Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Megújul a helyesírásunk szeptembertől

Újbuda   |   2015, augusztus 26 - 16:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar helyesírás szabályai 12. kötet kiadását májusban jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia. A tizenegyedik kiadás 2016. szeptember 1-ig érvényben marad, egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak számítanak.

Az első szabályzatot - amelyet a Széchenyi István által a magyar nyelv ápolására, a tudományok és művészetek magyar nyelven való művelésére 1825-ben alapított Tudós Társaság 1832-ben jelentetett meg - rendkívül gyorsan, egy év alatt állították össze.

A magyar helyesírás szabályai legutolsó, tizenegyedik kiadása 1984-ben jelent meg, szótári anyagában bővített tizenkettedik lenyomata pedig 2000-ben.

Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága 2003 novemberében hozott határozatot a 12. kiadás elkészítéséről. Az új szabályzatot, a tizenkettedik kiadást az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága dolgozta ki, és az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hagyta jóvá.

Az Akadémia Kiadó honlapján A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása már a vásárolható kötetek között szerepel. A leírás szerint példákkal tartalmazza a magyar helyesírásra vonatkozó szabálypontokat, és a szabálypontokhoz kapcsolódó szótárat. Felsorolja a 11. és 12. kiadás közti különbségeket is. A nyomtatott kötethez két évig a tartalmával azonos internetes hozzáférés is jár. A bolti ár 2890 Ft, míg az akciós ár 2457 Ft.

MTA/Újbuda