Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. péntek, Alajos, Leila

Megtisztul a kerület

Újbuda   |   2021, október 14 - 09:30Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 4-én seprűvel, lapáttal és takarítógépekkel felszerelkezve érkeztek a Szent Gellért térre a kerület parkfenntartó cégének munkatársai, hogy kezdetét vegye az önkormányzat őszi nagytakarítása. Az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. másfél hónapon keresztül dolgozik azért, hogy megtisztítsa az egész kerületet a hulladékoktól, a kosztól és a falevelektől, felkészítve a városrészt a télre. Az akció része az aprítékolás, a komposztáló keretek osztása és a veszélyes hulladékok gyűjtése is.

– Egész évben takarítjuk a kerületet, de az őszi és tavaszi akciók során ütemezetten, városrészi bontásban, utcáról utcára végezzük a munkánkat – számolt be a program menetéről lapunknak Juhos Katalin, az Újbuda Prizma ügyvezetője. Az előző évekhez képest jelentős változás, hogy a korábbi egy hónap helyett másfél-két hónapig tart a takarítás. A cég munkatársai és takarítógépei november 14-éig Újbuda minden szegletébe eljutnak. – Szemétből nem lett kevesebb, viszont a városfejlesztés eredményeként az elmúlt esztendőkben bővültek a lakóövezetek és a hozzájuk épült úthálózatok, tehát nőtt a megtisztítandó terület – fűzte hozzá a vezető, aki szerint a megnövelt idő alatt alaposabb munkát tudnak végezni.
A hatékonyságot fokozza, hogy az önkormányzat jóvoltából a Prizma emelni tudta gépi munkaerejét. A tavaly beszerzett két takarítógép most ősszel áll először munkába, így összesen három utcaseprő gép teljesít szolgálatot. Ezt egészítik ki a kisebb elektromos takarítógépek és az új szemétszállító teherautók (az egyik szintén elektromos hajtású). Az illegális hulladéklerakások felszámolásával is foglalkozó cég reméli, lesz hozadéka az önkormányzattal végzett szemléletformáló munkájának, és a jövőben a lakosság, a vállalatok és intézmények közösen tesznek azért, hogy megállítsák a hulladékmennyiség növekedését.
A takarítás első napján egy, a kerülettel együttműködő cég egy olyan új technológiát is bemutatott, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a megtisztított felületek hosszú távon is tiszták maradjanak. A Szent Gellért téri ágyások, illetve a metrólejárat kőelemeit nanotechnológiás bevonattal látták el, amely képes lebontani a vele érintkező szennyeződéseket, megvédve a felületet az elfeketedéstől. Ennek köszönhetően a kezelt köztéri felület öt-tíz évig is tiszta marad.

Segítség a kertészkedéshez
Az egész kerületre kiterjedő akcióba a lakosságot is bevonják: az önkormányzat arra kéri az újbudaiakat, hogy mindenki tisztítsa meg saját háza környezetét. Ehhez a Prizma zöldhulladékgyűjtő zsákokat is ad, amelyek a Hamzsabégi út 60. alatti központban vehetők át. A köztisztasági cég dolgozói eltakarítják az útpadkák mellett felhalmozódott faleveleket, sarat, hogy a téli időszakra eltűnjenek a csúszásveszélyes hulladékok.
Az őszi nagytakarítás során a házi komposztálást is népszerűsíti az önkormányzat, ezért térítésmentesen ad a kerület lakóinak fából készült, 90x90x90 centis komposztálókereteket, melyekből a készlet erejéig minden társasház és családi ház egyet-egyet igényelhet. Az önkormányzat emellett ingyenes aprítékolást is szervez, hogy minél több szerves anyag maradjon és hasznosuljon a kertekben. Előzetes regisztráció, illetve egyeztetés után a szakemberek házhoz mennek, és egy gép segítségével felaprítják az összegyűjtött gallyakat.
Az előző évekhez hasonlóan idén is le lehet adni a veszélyes, valamint elektronikai hulladékokat. Ezeket – a fáradt olajtól a gumiabroncson és a festékeken át a régi tévékig és monitorokig – november 6-án 8–12 óráig a kerület hat kijelölt pontján veszik át, melyekről az ujbuda.hu és az ujbudaprizma.hu oldalán lehet tájékozódni.

T. D.

Kapcsolódó tartalmak: