Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Megnyílt az Etele Plaza

Újbuda   |   2021, szeptember 20 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 17-én nyitotta meg kapuit az Etele Plaza. Budapest új bevásárló- és szórakoztatóközpontja Kelenföldön, az Etele tér közvetlen közelében várja a látogatókat. A több mint 300 millió euró (100 milliárd forint) beruházási értékű, környezetbarát épület Magyarország első okosplázája.

A Futureal fejlesztésében megvalósult Etele Plaza külső megjelenését elegáns dobozszerkezetek, valamint a hazánk legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfelülete határozza meg, az épületen belül viszont a terek lágy vonalvezetése teremt egyedi hangulatot. Az előcsarnok, a divatmárkák folyosói, a rendezvénytér, valamint a zöldtetős, teraszos kapcsolattal Magyarországon a legtágasabbnak megépített éttermi szint a legfrissebb bevásárlóközpont-dizájnt hozták el Budapestre. A Paulinyi & Partners Építészeti Stúdió és a Dyer Group (belsőépítészet) által tervezett komplexumban a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre található meg.
Az Etele Plaza Magyarország legnagyobb multimodális közlekedési csomópontjánál helyezkedik el, így a belvárosból közvetlen járatokkal akár 10 perc alatt is elérhető. A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró és az M1–M7-es autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál lévő bevásárlóközpont napi több tízezer vásárlót vonzhat a fővárosból, az agglomerációból és a könnyen elérhető vidéki városokból. Itt nyitotta meg első budai üzletét a Peek & Cloppenburg divatvállalat, emellett a spanyol Inditex-csoport összes hazánkban jelen lévő márkaüzletével, élükön a Zarával is találkozhatnak a vásárlók. Megjelent itt az amerikai GAP ruházati márka is, a legtágasabb budai Müller pedig kiemelt natúr- és parfümériarészleggel várja a látogatókat. Az okosplázába telepítette eddigi legnagyobb üzletét az eMAG, ami nem csupán a megszokottnál jóval nagyobb raktárkészlet fenntartását teszi lehetővé, de a showroom is sokkal több terméket mutat be.
Az épület teljes harmadik emeletén ível keresztül az ételudvar, amelynek belső részén 950, a tetőteraszon további 150 ülőhely található. A családoknak külön étkezőterületet is kialakítottak, ahol gyermekméretű asztalok és székek mellett játszószőnyeg, TV és interaktív játékok is várják a kicsiket. A közösségi hangulatot fokozza a látványkonyha, ahol ételbemutatókat, kóstolókat és konyhaművészeti foglalkozásokat is tarthatnak.
Az okospláza egyénre szabott vásárlói élményt nyújt saját fejlesztésű mobilalkalmazásán és felhő alapú szolgáltatásain keresztül. Nem csupán a navigációban és a parkolóhely megtalálásában segít, de a kiválasztott üzletekhez is elvezet, miközben személyre szóló ajánlatokat kínál. A több irányból megközelíthető parkolókban 1300 hely van, ezek közül csaknem 130-on elektromos autók töltésére is van lehetőség (az árát a parkolással együtt az alkalmazáson keresztül lehet kifizetni). A pláza mindkét bejáratánál a főváros leghosszabb egybefüggő, interaktív LED-falait helyezték fel, az épületben számos USB-csatlakozóval ellátott pad, illetve egy nagy méretű digitális játszószőnyeg áll rendelkezésre, az információs pultnál pedig magyarul is beszélő Pepper robot igazítja útba az érdeklődőket. A látássérült és vak látogatókat az Óbudai Egyetemen kifejlesztett, „okosbottal” működő Ariadné rendszer segít a tájékozódásban.
Az 55 000 négyzetméter bérbe adható területű plázában közel 4000 négyzetméteren színes növénytakaró, díszfüvek, cserjék és fák várják a közönséget. Külön figyelmet kapott a könnyű megközelíthetőség, valamint a fényszennyezés és a közvetlen környezeti terhelés minimalizálása, az időtálló anyagok beépítése és a hulladék újrafelhasználása.
A belső terek, ahol csak lehetséges, szinte teljesen érintésmentesek. A légtechnikai rendszer UV-lámpás csírátlanító szűrőegységei vegyszer nélkül, másodpercek alatt pusztítják el a levegőben lévő vírusok és baktériumok közel 100 százalékát. A legforgalmasabb területeken és a mosdókban fertőtlenítési pontok vannak, a mozgólépcsők gumiszalagjait folyamatosan fertőtleníti egy készülék. A bútorok antibakteriális, vírusölő felületet kaptak, és a mosdókat is érintés nélkül lehet használni.