Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. szombat, Ferenc

Megnyílt a Hengermalom közösségi kert

Újbuda   |   2016, november 9 - 11:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kelenföldön a Nándorfejérvári útnál, a Hengermalom közben adták át Újbuda ötödik közösségi kertjét november 8-án. A kert ágyásait sorsolással osztották ki, a műveléshez szükséges kezdőcsomagról az önkormányzat gondoskodott.

Kiváló tapasztalatok gyűltek össze a közösségi kertekről Újbudán; az eddig négyből három önkormányzati kezdeményezésre jött létre. Nem mindenki fogadja kitörő lelkesedéssel ezeket a fejlesztéseket, ám hamar megkedvelik, hiszen egy ilyen kert a környezetszépítés és a közösségépítés kiváló eszköze. Ezek a célok vezérelték Haidar Norbert önkormányzati képviselőt, amikor a Nándorfejérvári út 16-20. szám előtti parkosított, de kevéssé kihasznált területre javasolta ezt a fejlesztést. A nemrég elkészült kertben 30 emelt ágyás, két komposztáló keret, egy zárható, közös szerszámoskamra és egy nagyobb, közös ágyás is került. Az építés részeként a kert melletti parkos területen két sakkasztalt és két szabadtéri ülő kerékpárt is elhelyeztek, abban bízva, hogy aki éppen nem kertészkedik, az is birtokba veszi a parkot tavasztól.

A jelentkezők között sorsolással dőlt el, hogy ki jut ágyáshoz; az ágyástulajdonosok kezdőcsomagot - vetőmagot, hagymákat, kéziszerszámokat, valamint kert- és a kamrakulcsot - kaptak a műveléséhez. A kert fejlődését figyelemmel kísérő képviselő elmondta, a közösségépítési cél érdekében támogatják a kertészkedni vágyók önszerveződését saját szabályok, közös szerszámok, illetve akár megosztott ágyások segítségével. Tapasztalatok szerint különösen a kisgyermekes családok kedvelik a közösségi kerteket.

A megnyitón Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a kertészkedni vágyókat. Állítása szerint az önkormányzat elkötelezett a közösségi kertek kialakításában, amelyekhez továbbra is keresi a célnak legmegfelelőbb helyeket. Erre olyan terület a legalkalmasabb, amely jelenlegi állapotában alulhasznosított, azaz állaga leromlott, vagy nem kedveli azt a közösség, de alkalmas lehet kert kialakítására, és nagyobb lakóközösség közelében található.

B. Gy.