Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Megnyílt a Hengermalom közösségi kert

Újbuda   |   2016, november 9 - 11:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kelenföldön a Nándorfejérvári útnál, a Hengermalom közben adták át Újbuda ötödik közösségi kertjét november 8-án. A kert ágyásait sorsolással osztották ki, a műveléshez szükséges kezdőcsomagról az önkormányzat gondoskodott.

Kiváló tapasztalatok gyűltek össze a közösségi kertekről Újbudán; az eddig négyből három önkormányzati kezdeményezésre jött létre. Nem mindenki fogadja kitörő lelkesedéssel ezeket a fejlesztéseket, ám hamar megkedvelik, hiszen egy ilyen kert a környezetszépítés és a közösségépítés kiváló eszköze. Ezek a célok vezérelték Haidar Norbert önkormányzati képviselőt, amikor a Nándorfejérvári út 16-20. szám előtti parkosított, de kevéssé kihasznált területre javasolta ezt a fejlesztést. A nemrég elkészült kertben 30 emelt ágyás, két komposztáló keret, egy zárható, közös szerszámoskamra és egy nagyobb, közös ágyás is került. Az építés részeként a kert melletti parkos területen két sakkasztalt és két szabadtéri ülő kerékpárt is elhelyeztek, abban bízva, hogy aki éppen nem kertészkedik, az is birtokba veszi a parkot tavasztól.

A jelentkezők között sorsolással dőlt el, hogy ki jut ágyáshoz; az ágyástulajdonosok kezdőcsomagot - vetőmagot, hagymákat, kéziszerszámokat, valamint kert- és a kamrakulcsot - kaptak a műveléséhez. A kert fejlődését figyelemmel kísérő képviselő elmondta, a közösségépítési cél érdekében támogatják a kertészkedni vágyók önszerveződését saját szabályok, közös szerszámok, illetve akár megosztott ágyások segítségével. Tapasztalatok szerint különösen a kisgyermekes családok kedvelik a közösségi kerteket.

A megnyitón Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a kertészkedni vágyókat. Állítása szerint az önkormányzat elkötelezett a közösségi kertek kialakításában, amelyekhez továbbra is keresi a célnak legmegfelelőbb helyeket. Erre olyan terület a legalkalmasabb, amely jelenlegi állapotában alulhasznosított, azaz állaga leromlott, vagy nem kedveli azt a közösség, de alkalmas lehet kert kialakítására, és nagyobb lakóközösség közelében található.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.