Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Megnyílt a Csontváry Művészeti Udvarház

Újbuda   |   2014, szeptember 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gálaműsorral nyílt meg a Csontváry Művészeti Udvarház a Gárdonyi téren. A hosszú ideje ott működő Bartók 32 Galéria több mint egy évig volt zárva, az Újbudai Kulturális Intézet által működtetett intézménybe színházterem és újabb galéria is került az önkormányzati felújítás után.

Jelentős átépítésen ment át a B32 kortárs galéria, melyben az udvar befedésével 180 fős színháztermet alakítottak ki, az alagsorban pedig külön kiállítótérként nyílt meg a Trezor Galéria.

Újbudai Kulturális Intézet (KULTI) igazgatója, Preisinger Éva szerint az új intézmény hiánypótló a kerület kulturális életében, amit szerinte az épületnyitó Shakespeare fesztivál is igazol, melynek programjaira közel 600-an voltak kíváncsiak. Az ünnepségen Preisinger Éva elmondta, az udvarház melletti, a Hadik Kávéháznak helyet adó épület legfelső emeletén élt és alkotott Csontváry Kosztka Tivadar, ezért is választotta névadójának a művészeti központ a híres magyar festőt.

Hoffmann Tamás polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat az elmúlt években sokat tett a Kulturális Városközpont fejlesztéséért. Ide sorolta a kerületi kulturális intézményeket összefogó és irányító KULTI megalapítását, a Bartók 29 Galéria tavaszi átadását, valamint a Csontváry Udvarház létrehozását.

Az ünnepségen Kupper András kultúráért felelős alpolgármester és Oravecz György zongoraművész játszott négykezest, majd Csontváry kivetített képeihez adtak zenei aláfestést.

Végül a B32 galériában megnyílt egy magángyűjteményekből összeállított Csontváry kiállítás is. - Nem tartom illúziónak azt a vágyat, hogy a Bartók Béla út Budapest egyik fontos kulturális utcája legyen – mondta a megnyitón Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, aki szerint Budának régóta hiányzik egy az Andrássy úthoz hasonló centrum. Azt is elárulta, közel 50 éve belsőépítészként ő tervezte a lakásból kialakított és azóta népszerűvé vált kiállítóhelyet.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szégyenfolt marad a kelenföldi indóház  

Egyelőre nem születik újjá a lepusztult kelenföldi indóház, miután „Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének átalakítása és felújítása” bekerült a kormány által elhalasztásra, illetve átütemezésre ítélt állami beruházások közé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.