Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Megmarad a krízistámogatás az állásnélkülieknek

Újbuda   |   2020, október 12 - 12:12Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyvenegy napirendi pontban döntöttek a képviselők az önkormányzat szeptember 24-én tartott testületi ülésén. Napirend előtt Jáger István, a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta az egybegyűlteket a kerület közbiztonsági és rendészeti helyzetéről, valamint a kerületben hatósági karanténban lévők ellenőrzéséről.

A többórás tanácskozáson harminchárom napirendi pontot nyílt ülésen tárgyaltak a képviselők. Először a Duna folyam–kerülethatár–Budaörsi út–Ferencváros–Kelenföld-vasútvonal által határolt terület kerületi építési szabályzatának 2. ütemére vonatkozó határozat- és rendeletmódosításokról döntöttek. A Gellérthegy, Szent­imreváros, Lágymányos városrészeket magába foglaló tervezet annak a több esztendeje folyó munkának a részeként készült el, amelynek célja, hogy Újbuda teljes közigazgatási területén új építési szabályzatok váltsák fel az elavultakat. Az építési szabályzattal és a településrendezési szerződéssel összefüggő rendeleteket és határozatokat a képviselő-testület hosszas tárgyalás után elfogadta.
Ezen az ülésen módosította az önkormányzat a fás szárú növények védelméről szóló rendeletet is. Építkezésnél a megtartandó fák esetében a lombkorona vetületén belül magas- és mélyépítés, valamint a felszín alatt 30 centinél mélyebb földmunka nem végezhető, a fa törzse körül egy méteren belül semmilyen burkolat nem létesíthető. Az építési területeken tájékoztató táblát kell kitenni, aki ezt elmulasztja vagy illegálisan vág ki fát, az közigazgatási bírsággal sújtható.
Ugyancsak elfogadták a képviselők a gyógyszertámogatás jövedelemhatárának, valamint összegének emelését, és a jövőben gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez is lehet ilyet kérni. Az állásukat elvesztő újbudaiak továbbra is számíthatnak anyagi segítségre, az önkormányzat ugyanis fenntartja a járványhelyzet miatt tavasszal elkülönített, krízistámogatásra szánt forrást.
Megtárgyalták, és főként az újbudai Fidesz-frakció által kezdeményezett heves vita után a korábbi évekhez hasonlóan el is fogadták a képviselők a polgármesternek adható céljutalmat. László Imre, Újbuda polgármestere a megszavazott jutalmat teljes egészében jótékony célra ajánlotta fel a VICUS XI. Közalapítvány javára.
A tanácskozás végén a képviselők zárt ülésen szociális ügyeket bíráltak el, majd döntöttek a kerületi kitüntetések és elismerő címek odaítéléséről is.

T. E.