Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Megmarad a krízistámogatás az állásnélkülieknek

Újbuda   |   2020, október 12 - 12:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyvenegy napirendi pontban döntöttek a képviselők az önkormányzat szeptember 24-én tartott testületi ülésén. Napirend előtt Jáger István, a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta az egybegyűlteket a kerület közbiztonsági és rendészeti helyzetéről, valamint a kerületben hatósági karanténban lévők ellenőrzéséről.

A többórás tanácskozáson harminchárom napirendi pontot nyílt ülésen tárgyaltak a képviselők. Először a Duna folyam–kerülethatár–Budaörsi út–Ferencváros–Kelenföld-vasútvonal által határolt terület kerületi építési szabályzatának 2. ütemére vonatkozó határozat- és rendeletmódosításokról döntöttek. A Gellérthegy, Szent­imreváros, Lágymányos városrészeket magába foglaló tervezet annak a több esztendeje folyó munkának a részeként készült el, amelynek célja, hogy Újbuda teljes közigazgatási területén új építési szabályzatok váltsák fel az elavultakat. Az építési szabályzattal és a településrendezési szerződéssel összefüggő rendeleteket és határozatokat a képviselő-testület hosszas tárgyalás után elfogadta.
Ezen az ülésen módosította az önkormányzat a fás szárú növények védelméről szóló rendeletet is. Építkezésnél a megtartandó fák esetében a lombkorona vetületén belül magas- és mélyépítés, valamint a felszín alatt 30 centinél mélyebb földmunka nem végezhető, a fa törzse körül egy méteren belül semmilyen burkolat nem létesíthető. Az építési területeken tájékoztató táblát kell kitenni, aki ezt elmulasztja vagy illegálisan vág ki fát, az közigazgatási bírsággal sújtható.
Ugyancsak elfogadták a képviselők a gyógyszertámogatás jövedelemhatárának, valamint összegének emelését, és a jövőben gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez is lehet ilyet kérni. Az állásukat elvesztő újbudaiak továbbra is számíthatnak anyagi segítségre, az önkormányzat ugyanis fenntartja a járványhelyzet miatt tavasszal elkülönített, krízistámogatásra szánt forrást.
Megtárgyalták, és főként az újbudai Fidesz-frakció által kezdeményezett heves vita után a korábbi évekhez hasonlóan el is fogadták a képviselők a polgármesternek adható céljutalmat. László Imre, Újbuda polgármestere a megszavazott jutalmat teljes egészében jótékony célra ajánlotta fel a VICUS XI. Közalapítvány javára.
A tanácskozás végén a képviselők zárt ülésen szociális ügyeket bíráltak el, majd döntöttek a kerületi kitüntetések és elismerő címek odaítéléséről is.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.