Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Megkoszorúzták az áldozatok emlékművét

Újbuda   |   2017, október 23 - 16:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az '56-os hősök emlékművénél rótták le kegyeletüket a kerület lakói, a történelmi szervezetek vezetői, valamint Újbuda vezetői. A Móricz Zsigmond körtéri harcok egykori fegyver- és lőszerraktárát öleli körbe az a különleges emlékmű, amelyet tavaly adtak át az október 23-i forradalom évfordulójára.

- Az ember önkéntelenül is tiszteleg az áldozatok emléke előtt, ha az alkotást szemléli, hiszen a betongyűrűbe vésett Örkény István idézet csak lehajtott fejjel olvasható - fogalmazott Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki szerint 1956 emlékezete örökre bevésődött a nemzet lelkébe. Szerinte 1956. október 23-án Magyarország és Budapest neve ismét felkerült a térképre, igazodási pont lett a világ számára. - Bár a szabadság november 4-e után elbukott, a magyarok szívében továbbra is megmaradt a hűség, az önfeláldozás, a szabadság és a nemzeti becsület - mondta. A politikus arra is emlékeztetett, hogy az ünnep mindig a munkanapok után érkezik, úgy véli, most is dolgozni kell a szabadságért.

Az '56-os hősök kapcsán a honvédelmi miniszter Simicskó István úgy fogalmazott, nemcsak az tiszteletre méltó bennük, hogy lázadtak az elnyomás, a rájuk erőltetett rendszer ellen, hanem hogy mindezt elsőként tették meg. A politikus szerint példaértékű az az összefogás, amivel kiálltak a szabadságukért, a magyarság jövőjéért. Úgy véli, '56 üzenete ma is aktuális. - Egy nemzetet, egy közösséget sokféle tett és cselekedet minősít, például, hogy képesek vagyunk-e összefogni, megtalálni a nemzeti közös nevezőt, egységesen kiállni nemzeti ügyeink mellett. ugyanúgy látjuk-e a veszélyeket és ugyanúgy akarjuk-e orvosolni a bajokat. Abban, hogy a gyermekeinknek legyen hazája és magyarként éljék az életüket, abban nem lehet vitát nyitni. Ez egy nemzeti közös ügy - fogalmazott Újbuda országgyűlési képviselője, aki szerint addig lesz magyar ember, amíg van magyar haza.

A köszöntő beszédek után Újbuda vezetői, a pártok helyi képviselői, a történelmi szervezetek és civil résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.