Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Megkoszorúzták az áldozatok emlékművét

Újbuda   |   2017, október 23 - 16:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az '56-os hősök emlékművénél rótták le kegyeletüket a kerület lakói, a történelmi szervezetek vezetői, valamint Újbuda vezetői. A Móricz Zsigmond körtéri harcok egykori fegyver- és lőszerraktárát öleli körbe az a különleges emlékmű, amelyet tavaly adtak át az október 23-i forradalom évfordulójára.

- Az ember önkéntelenül is tiszteleg az áldozatok emléke előtt, ha az alkotást szemléli, hiszen a betongyűrűbe vésett Örkény István idézet csak lehajtott fejjel olvasható - fogalmazott Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki szerint 1956 emlékezete örökre bevésődött a nemzet lelkébe. Szerinte 1956. október 23-án Magyarország és Budapest neve ismét felkerült a térképre, igazodási pont lett a világ számára. - Bár a szabadság november 4-e után elbukott, a magyarok szívében továbbra is megmaradt a hűség, az önfeláldozás, a szabadság és a nemzeti becsület - mondta. A politikus arra is emlékeztetett, hogy az ünnep mindig a munkanapok után érkezik, úgy véli, most is dolgozni kell a szabadságért.

Az '56-os hősök kapcsán a honvédelmi miniszter Simicskó István úgy fogalmazott, nemcsak az tiszteletre méltó bennük, hogy lázadtak az elnyomás, a rájuk erőltetett rendszer ellen, hanem hogy mindezt elsőként tették meg. A politikus szerint példaértékű az az összefogás, amivel kiálltak a szabadságukért, a magyarság jövőjéért. Úgy véli, '56 üzenete ma is aktuális. - Egy nemzetet, egy közösséget sokféle tett és cselekedet minősít, például, hogy képesek vagyunk-e összefogni, megtalálni a nemzeti közös nevezőt, egységesen kiállni nemzeti ügyeink mellett. ugyanúgy látjuk-e a veszélyeket és ugyanúgy akarjuk-e orvosolni a bajokat. Abban, hogy a gyermekeinknek legyen hazája és magyarként éljék az életüket, abban nem lehet vitát nyitni. Ez egy nemzeti közös ügy - fogalmazott Újbuda országgyűlési képviselője, aki szerint addig lesz magyar ember, amíg van magyar haza.

A köszöntő beszédek után Újbuda vezetői, a pártok helyi képviselői, a történelmi szervezetek és civil résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.