Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Megkezdődött a 87. Ünnepi Könyvhét

Újbuda   |   2016, június 10 - 10:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte több mint 80 településen, köztük Újbudán is megkezdődött a június 13-ig tartó legrangosabb könyvünnep, a 87. Ünnepi Könyvhét. A kerületben tizenharmadik alkalommal rendeznek Újbudai Ünnepi Könyvhetet; az Allee melletti sétányon tizenhat könyvkiadó kínálja az olvasnivalót.

Újbuda 13-ik éve szervez saját programot az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan. A rendezvény helyszíne az Allee Bevásárlóközpont melletti sétány, ahol tizenhat könyvkiadó kínálja legújabb és régebbi kiadványait. Az 13. Újbudai Ünnepi Könyvhét megnyitóján Csernus László önkormányzati képviselő elmondta: „a könyvek utat nyitnak a beszédhez, a tudáshoz és a kultúrához. Azaz az irodalom összekötőkapocs, amelynek segítségével megőrizhetjük magyarságunkat.” Úgy véli, a könyvekkel nemcsak a múltat lehet újra fedezni, hanem segítségükkel a jövő is építhető, mivel a könyvekből kinyerhető tudás felkészít az életre és színesíti a mindennapokat. - Nem túlzás azt állítani, hogy a könyvek szeretet a személyes sikerek egyik kulcsa, alapot teremt, hogy az értékek megismerésével célokat tudjunk magunk elé tűzni – mondta a képviselő.

A nyitónapon felléptek a Montágh Imre Általános Iskola diákjai, valamint a Budapest Jazz Orchestra. Idén is megkoszorúzták a könyvhét szellemi atyja, Supka Géza régész, művészettörténész, író, újságíró emléktábláját.

A budapesti főrendezvényt Esterházy Péter író nyitotta meg. A Vörösmarty téri pavilonok kínálatából kiemelte többek között Nádasdy Ádám Dante- és Márton László Faust-fordítását, valamint Németh Gábor, Oravecz Imre, Závada Pál, Tóth Krisztina, Térey János és Bán Zsófia új köteteit. "Van új Nádas is, az mindig kalandos. A Jelenkornak hívott Jelenkor jelentette meg, hogy homályosan utaljak a kiadói körtáncra, finoman szólva dinamikájára, erősebben szólva az újrarendezési szándékokra" - fogalmazott Esterházy Péter.

A Vörösmarty téren több mint ezer szerző dedikálása várja az olvasóközönséget. A szerzőkkel folytatott beszélgetéseket, könyvbemutatókat a tavalyi kettő helyett idén egy színpadon rendezik meg, a látogatók több mint 200 könyvkiadó kínálatából válogathatnak. A megnyitón a hagyományokhoz híven idén is a Katasztrófavédelem Központi Zenekara játszott.

Újbuda

Kapcsolódó tartalmak: