Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Megjelent a Pont magazin novemberi száma

Újbuda   |   2020, november 9 - 19:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Most novemberben ünnepli 10. születésnapját az Újbudán működő Irodalmi Szalon, idén lett húszéves a Fonó, valamint 2020 Beethoven-év, hiszen éppen 250 esztendeje született a nagy zeneszerző. Ez csak néhány a fontos évfordulók közül, amelyekről beszámol a novemberi Pont magazin.

Újbuda havi kulturális kiadványának legfrissebb számában sokakat és sok mindent ünneplünk. Sodró Eliza színésznő idén kapott Junior Prima díjat. A Radnóti Színház művészével készült címlapinterjúból többek között kiderül, hogy kisiskolás kora óta színésznek készült, de foglalkoztatják az álmok, a mesék rejtett szimbólumai is. Az egykori kaposvári színészhallgató most kiáll az SZFE ügyéért. Pályatársa, Szurdi Miklós októberben lett 70 esztendős – a színészként induló, filmesként, tévés rendezőként és forgatókönyvíróként is sikeres művész életéről, hitvallásról, fiatalságról és múltról beszélt a Pontnak.

Az ingyenes, Újbuda kulturális életének fontosabb színterein hozzáférhető magazinban olvashatnak az érdeklődők az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő kultikus újbudai közösségi térről, a Fonóról, vagy a szintén a kerületben működő tízéves Irodalmi Szalon múltjáról és jelenéről is. A nemzetközi kulturális élet palettájáról ezúttal egy zeneszerzőt emelt ki a Pont. Szólhatott volna róla akár az egész év, hiszen idén 250 esztendeje született Ludwig van Beethoven, ám a járvány közbeszólt. A nem egészen ilyenre tervezett ünnepségsorozat része Bécsben az Újbudán felnőtt festő-szobrász, Barabás Márton kiállítása is. Cipészműhely, társasklub, ipari emlékek őrzője – ez mind egyszerre megvan egy újbudai üzlethelyiségben. Tulajdonos üzemeltetője annak idején a tanári pályát cserélte fel a suszterére, most pedig visszavonulásra készül. Egy különleges élet meséje is megtalálható az e havi Pont magazinban.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.