Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Megjelent a Pont magazin december–januári száma

Újbuda   |   2020, december 7 - 12:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bőven kínál olvasnivalót az ünnepi időszakra a Pont magazin december–januári száma: a címlapinterjúban Tóth Krisztina írónő beszél egyebek közt a járványhelyzet túlélési módszereiről, de megszólal a lapban a zenész Harcsa Veronika, valamint az ikonikus reklámfotós, Tóth József, azaz Füles mester is. Ajánl a magazin könyveket és programokat (többségében online), extravagáns házilagos díszítési, illetve ajándékötleteket, és még az elkerülhetetlen zenei aláfestést is segít a helyén kezelni. Sipos Zoltán cikkéből közlünk részleteket.

Mikor kezdődik a karácsonyi szezon? Nem, nem advent első vasárnapján. A szezon nem egészen hivatalos kezdete az a perc, amikor a magukat fiatalosnak mutató boltok lecserélik az ekis veretőst – minden második szerdán minimáltechnót – a Wham!-re. A rádiók az amúgy sem túl gazdag választékuk helyett „AZT” a tíz dalt kezdik játszani. A zenei szerkesztő pedig elmegy síelni. Illetve menne, ha lehetne.

(...)

A karácsonyi albumokba nem véletlenül könnyű belelátni, ahogy Michael Bublé, Justin Bieber, Ariana Grande vagy Christina Aguilera otthon nézegeti a bankszámláját, és talál még helyet néhány millió dollárnak. Nagy varázslat nem kell, Frank Sinatra szakácskönyvéből bármikor meg lehet főzni egy csodálatos ünnepi korongot.(...)

Egy kis felüdülést azért nem nehéz találni. A YouTube tele van tehetséges énekesekkel, zenekarokkal, akik legalább zeneileg valóban hozzányúltak a klasszikusokhoz. (...) Például az All I Want for Christmas Is You című elpusztíthatatlan darabot bármilyen verzióban meghallgathatjuk, az akusztikustól a mutáló hangon éneklő tini pop-punkon keresztül a metálig. Nagy részükre inkább zenei humorként érdemes tekinteni, de mindenképpen üde színfolt lehet az ünnepi asztalnál. A varázsszó: punk vagy metal goes Christmas.

A The Killers 2017-ig tizenegy karácsonyi dalt adott ki – évente egyet –, aminek a bevételeit jótékony célra fordította a Las Vegas-i zenekar (nem lepne meg, ha a 2020-as év megihletné őket egy utolsó utánira). Ami ebből a csokorból tiszta szívből ajánlható, az a Christmas is L.A., a klipben Owen Wilsonnal. A szám egy nagy álmokat dédelgető színészről szól, aki a csodás karrier reményében még az ünnepekre sem utazik haza (ma arról szólhatott volna, hogy ugyan nagyon menne, de a Covid miatt nem lehet).

Bármi történt is 2020-ban, az biztos pont maradt, hogy nincs karácsony Kevin nélkül. Azon túl, hogy a két igazi Reszkessetek, betörők! (nem, nincs harmadik, sem negyedik) mindent tartalmaz, amit egy jó hangulatú, kedves, vicces, megható ünnepi filmnek tudnia kell, a zenéjük is nagyon kellemes hallgatnivaló. (...) Az O Holy Night, a Carol of the Bells és a Star of Betlehem olyan kórusművek, amelyek a legelvetemültebb karácsonytagadóknak is visszaadják kicsit a hitüket.

Boldog karácsonyt!

S. Z.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.